Vad är en livbåt?

En livbåt är en slags båt som används för att undvika en större sjunker struktur såsom ett kryssningsfartyg, kommersiella fartyg eller flygplan som landat i vattnet. En livbåt är avsedd endast för användning i händelse av en nödsituation. Räddningsbåtar kan också användas om den större enhet inte sjunker men upplever en annan slags katastrof såsom brand som har blivit över styr. Livbåtarna nästan alltid avsedda för användning enbart i händelse av en nödsituation. p

Räddningsbåtar har traditionellt varit gjorda av trä, och en del fortfarande. Men dessa dagar, är det mycket vanligt att en livbåt för att göras av slagtålig plast eller vattentät tarp. En plast livbåt är vanligtvis uppblåsbar. Dessutom är de ofta kallas livflottar. De flesta flygplan, i synnerhet kommersiella flygplan, är utrustade med livflottar som skall användas i händelse av en nödsituation vatten landning. Jo, i en nödsituation, skulle det ta sannolikt lång tid att manuellt blåsa en livflotte, kommer de flesta av dem är utrustade med en automatisk inflation kapseln eller en mekanisk pump. En auto-inflationen kapseln är vanligtvis fylld med koldioxid eller kväve. Båda dessa enheter används för att snabbt blåsa upp Livflotte så att passagerarna på fartyget som upplever en nödsituation kan komma undan snabbt.

militära fartyg brukar också ha livbåtar ombord. På det militära, är sådant vatten fartyg vanligen kallad "spelningar", "whaleboats" eller "jollar. " Offshore-plattformar som används av både militären och civilbefolkningen är också ofta utrustade med livbåtar och livflottar. Det är viktigt att en livbåt vara ganska tåliga, som passagerarna ibland få vänta ganska länge innan de räddades. Många av båtarna är utrustade med material som gör det möjligt för passagerare att skydda sig från de delar tills hjälp anländer. Några kommer även med ett paket av material som kan innehålla en förbandslåda, åror, flammor, speglar som kan användas för signalering, mat, dricksvatten, för att fånga drickbart regnvatten, och fiskeutrustning. Vissa livbåtarna förberedda för egen räddning. Detta innebär att de har förnödenheter såsom navigationsutrustning och en liten motor eller segel.

Det var strax efter sekelskiftet 20th Century att det blev uppenbart att det var viktigt för att fartyg skall vara utrustade med livbåtar nog att hålla alla passagerare på bräda. I den berömda förlisningen av Titanic den 15 april 1912 gick fartyget ner med bara tillräckligt livbåtar att hålla 1. 178 personer. Tyvärr var båten som kan hålla en bra bit över 3000 personer.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.