Vad är en kaj?

kaj är en plattform där fartyg dockas för lastning och lossning. En traditionell kaj löper parallellt med stranden, och är ibland helt enkelt genom carving in och förstärka stranden, skapar en sorts naturlig dockning punkt. Däremot driver en lastkaj vinkelrätt mot stranden, skapa en potential för mycket mer dockning och lossning utrymme, de flesta större hamnar idag använder kajer, med kajerna förekommer i mindre, privata hamnar. P

Quays kan anläggas på ett antal olika material. Under forntiden byggdes de rätt in i bankerna i en flod eller vik, och kraftigt förstärkt med sten. En modern kaj kan vara uppförd av sten, betong, trä eller metall, med post och brygga konstruktion som vanligt, eftersom det är mycket billigare än solida konstruktion. En brygga kan vara mycket liten, eller långa nog att rymma flera fartyg och lager ligger ofta bekvämt i närheten.

Historiskt sett skulle en kaj ha varit en plats för hög aktivitet, kantade av lager, rederier, och hemma hos några framträdande hamn tjänstemän och besättningsmän. Omgivningen kan ha varit lite motbjudande, tack vare en anläggning som inrättats för att tillgodose behoven av sjömän, och faktum är att områden kring många dockor och varv fortsätter att vara lite ökänd för sina ofta fördärvat och avtrubbade utseende. I modern tid, där kommunikation metoder är mer varierande är det inte längre nödvändigt att bo nära till hamnen för att driva rederiverksamhet, och som ett resultat varven har i stor utsträckning tagits över av lagerutrymmet.

Om du är förbryllande över hur man ska uttala detta ord, är det korrekta uttalet "nyckel", och ordet är i själva verket en variant stavning på "nyckel", en mitt engelska ord som dateras till början av 1300-talet i betydelsen av ett dockningssystem plats. För att komplettera den allmänna förvirringen, "central" ordet används också för att hänvisa till små öar som de finns gott om i Västindien, kanske för att sådana öar representerade bekvämt dockning platser för båtar och fartyg i en ålder av prospektering.

Tillgång till en kaj är vanligtvis begränsad till att minska förvirring och risken för skador. Dockhands och andra arbetstagare varv kan finnas på en kaj, tillsammans med besättningen på fartyg som ankommer eller avgår vid kajen. Om passagerarna håller på att accepteras på ett fartyg dockade vid kaj, kan de isoleras till ett visst område för att säkerställa att de inte försvinner eller ont, som en livlig kaj kan vara förvirrande och hotfull plats för människor obekant med miljön.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.