Vad är en färja?

En färja är en båt som är konstruerade för att förflytta människor från en punkt till en annan. I städer som ligger på stora vattensamlingar, eller områden med ett stort antal floder och kanaler, färjor utgör en viktig del av transportsystemet. Förutom att användas av människor och deras bilar, färjor är också utnyttjas av sjöfart lastbilar och tåg, och används för att lasta och transportera material i bulk. Ett antal olika färja mönster passar olika användningsområden.

Termen "Färjan" har använts sedan åtminstone 1400-talet och är relaterat till en äldre germanska ord. Innan broar blev omfattande, skulle en färja ha varit det enda sättet att passera de flesta vattendrag. Vanligtvis bodde färjerederi vid vattnet, så att resenärer kan få snabb tillgång till de tjänster av färjan. Dessa färjor varierade i storlek från små roddbåtar till större båtar som eventuellt skulle kunna hålla hästar och leveranser samt för personer. I allmänhet kör en modern färja på ett regelbundet schema, gör att människor kan planera resor runt färja. Befolkningen täta områden kan färjelinje vara mycket ofta, att rymma ett stort antal människor. Den mest grundläggande typen av fartyget innehar bara människor, som oftast minimala bekvämligheter eftersom resan är kort. När färjan anländer i den andra änden, kan folk betala ut till andra former av kollektivtrafik som bussar eller tåg. I många delar av världen använder människor färjor för att undvika att pendla trafik.

Andra färjor också innehar personliga fordon. Många av dessa färjor skikt platser såsom Engelska kanalen, som transporterar folk fram och tillbaka mellan Storbritannien och övriga Europa. I vissa fall, folk bor i sina bilar på färjan, men på längre turer, folk att hitta sittplatser på färjan. En färja kan också användas för att läsa hela godståg eller sjöfart lastbilar, så att företagen snabbt kan flytta varor längs större vattendrag.

finns många olika mönster som används för färjor, beroende på hur färjan kommer att kunna utnyttjas. För längre resor färja, kan utformningen av färjan omfattar ett café och andra bekvämligheter för att hålla underhöll resenärer. Freight färjor tenderar att vara ganska utilitaristisk i design och utseende, medan vissa passagerarfärjor är snygga och dekorativa. Många passagerarfärjorna i form av snabba katamaraner som snabbt kan få människor där de behöver gå. I många fall är en färja byggd med dubbla slutade design, vilket innebär att varje ände kan möta framåt medan segling, vilket sparar tid vid tilläggning och avgång eftersom färjan inte behöva flyttas.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.