Vad är en Thumper Truck?

En Stampe lastbil är en fordonsmonterade system för att generera seismiska vibrationer och används främst av seismologer och geofysiker för att lokalisera och mäta fyndigheter av olja och naturgas. Stampe lastbilar är bara en av flera metoder som används för att generera seismiska data för detta ändamål, men de är de snabbaste, mest effektiva och minst farliga. p

Stora och robust, den thumper lastbil är konstruerad för användning i områden med svåra, ofta kuperad terräng. Det har en tung jord-effekten vikt som tas upp av en lyftanordning till en höjd av cirka nio till tio meter (2. 7 till 3,04 m). Vikten är då ut till "dunka", eller påverkar, marken. Geophones, positionerat för att ta emot den seismiska signalen från effekterna av vikt, då överföra data till mätinstrument som ligger i en inspelning fordon i närheten. Denna seismisk information är ofta utökats med en rad konsekvenser, antingen på samma plats eller på flera olika platser i närheten. Denna serie av "thumps" är klädd för att öka kvantiteten och uppgifter är korrekta. men något destruktivt i sig, en thumper lastbil är mycket mindre miljömässigt förödande än dynamit, som under en tid, var den bästa metoden för generering av seismiska data signal. Dynamite är till sin natur, farliga att använda. Det är också ekologiskt förödande i att det kräver att gräva av "shot-hål" som sedan utvidgats genom explosiv i stora kratrar. Denna okontrollerade kraft kan orsaka svåra skador över ett mycket större område än vad en Thumper lastbil. Dessa fordon upprätthålla en ytterligare fördel över användningen av dynamit i seismiska data generation. De är ett mycket mindre hotande utforskning teknik i områden av politisk instabilitet än någon form av explosiv. Den thumper lastbil genererar seismiska data via en enda impuls-singularis frisläppandet av vikt. Vibroseis, en fordonsmonterad hydraulisk vibrator, också känd som en shaker enhet, ger seismiska signaler över en längre tidsperiod, vilket data kontinuerligt till skillnad avbrytas. Vibroseis fordon är något lättare på marken, liksom. Specialized luftgevär och plasmakällor ljud (PSS), ibland kallad gnista källor gap ljud, men mindre destruktiv än dynamit eller Stampe lastbil, är inte lika exakt och som effektiv.

En utforskning av naturliga avlagringar kommer att miljöfarliga i en omfattning. Användningen av en thumper lastbil är inte annorlunda. USGS Forskarna beräknar att jorden skada som orsakats av konstant släppa sin impuls vikt i en relativt trånga testa båge, särskilt längs ridgelines, kan ta årtionden att rätta till.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.