Vad är en Lunnare?

skogsindustrin har utvecklats enormt under åren, och så har den utrustning de använder. En bannlyst är en bit av tunga maskiner som drar avskurna träd ur skogen, och det har också utvecklats sedan dess tidiga dagar. Medan det tidigare, drogs ett bannlyst av hästar och log dinglade under maskinen, vilket gör att logga in på "Skid" längs marken som det var drog dagens lunnare är mycket mer sofistikerade och effektiva, och tunga. Nästan alla versioner av bannlyst i dag har tunga däck eller spår och kan flytta en större mängd träd snabbare än tidigare versioner.

Idag finns det i allmänhet två typer av vanligen förekommande lunnare: lunnare kabel och gripen lunnare. En kabel bannlyst använder ett antal kablar som måste rullas runt stockar som skall flyttas för hand. Därför kabel lunnare kräver vanligtvis en andra operatör utanför maskinen som kan linda in kablarna. Även detta anses vara mindre effektiv än andra metoder finns det vissa fördelar med att kabeln bannlyst: om loggarna finns i svåra att tillgång till platser eller på sluttningar, kan det vara mycket lättare att få en andra operatör linda in kablarna för hand i stället än att använda en gripen bannlyst.

Grip lunnare kräver inte en andra operatör. I stället används en tång-liknande brottas system bifogas en bom att lyfta och flytta stockar. Denna metod är snabbare och mer mångsidig, vilket gör att operatören att flytta stockar i flera riktningar och snabbare. Vidare lunnare (både grip och kabel) är användbara för selektiv gallring, eller ta ut några träd men lämnar andra. De är en av de få skogsmaskiner som kan dra stockar från skogen utan att skada andra träd alltför hårt, vilket gör dem till ett av de mer mångsidiga loggning verktyg.

Trots dessa fördelar kan lunnare göra också skador på levande träd som snittet loggarna drog förbi dem. De kan också göra skada gräsmattan, lämnar djupa gropar eller fåror där hjul eller band nere i marken.

Båda versionerna av bannlyst har skyddsåtgärder vidtas för att skydda föraren från skador. Operatör är vanligtvis inneslutet i en bur av stål som skyddar mot smuts eller fallande lemmar, och alla aktörer i och runt maskinen måste bära skyddsutrustning huvud och glasögon. Men på grund av den typ av maskin, skaderisken är alltid närvarande.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.