Vad är en Currach?

En currach är en typ av vattenskotrar hemma i Irland och Skottland, och nära besläktad med den walesiska fiskarbåt. Den grundläggande utformningen av den currach har använts i över tusen år, med skriftlig dokumentation som går tillbaka till romersk beskrivningar av currachs i bruk längs Irlands kust. Traditionella tillverkare av currachs är på nedgång, men några finns fortfarande existerar, och några entusiaster som båten är också involverade i tillverkningen av currachs.

Utformningen av ett currach börjar med att fastställa en ram tillverkad av en robust trä, såsom ek. Vidare är ramverket täcks att skapa en lätt, vattentät båt. Historiskt täcktes ramen botas djurens skinn, även om modern currachs vanligtvis täcks i canvas och andra alternativa material som är belagda i färg för att motstå vatten. Människor manövrera currach med hjälp av åror och får ro ensam eller i grupp, beroende på utformningen av båten. Den irländska och skotska historiskt använts currachs för fiske i inre vattenvägar i tillägg till den öppna ocean. Vissa uppgifter tyder på att den till synes bräckliga båtar användes inom prospektering, och att människor kan ha även nått den nya världen i currachs. År 1978 reste en sjöman framgångsrikt från Irland till Canada i en currach, visar att sådana resor skulle ha varit möjligt. Ett antal regionala variationer på de grundläggande utformning som omfattas unika förutsättningar såsom grunda floder som krävs för båtar med låg utkast, eller grov sjö som kräver användning av en ensidig hög currach att undvika översvämmas båten. I Förutom att användas för fiske och utforskning, det currach användes också för regelbunden transitering av personer och gods. Till skillnad från den walesiska fiskarbåt, ett traditionellt liten båt kan currach bli ganska stora när de görs av en skicklig krukmakare, och vissa regionala variationer gjordes även i massivt trä, vilket gör dem ganska tunga och extremt robust.

var fördrivs här båten design genom utveckling av större båtar och allt trä hantverk, som båda kan orsaka allvarliga skador på currachs i händelse av en kollision. Båtarna drevs också med hjälp av segel och andra framdrivningstekniker som inte ansetts praktiskt möjligt för currach. I vissa regioner, behöll folk användning av traditionella currachs att hålla kontakten med historien, och currach Rodd är en populär sport i flera regioner i världen.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.