Vad är VTOL?

VTOL står för Vertical Take-Off and Landing, med hänvisning till luftfarkoster som kan lyfta och landa vertikalt, utan användning av en bana. Få flygplan verkligen VTOL. De som finns är relativt dyra, men ovärderlig för vissa tillämpningar, såsom snabb semester för Special Ops team. Den första praktiska VTOL var Hawker Siddeley Harrier, som infördes 1969. Det var en av flera framgångar bland flera misslyckade ansträngningar att utveckla VTOL farkost som fortsatte under 60-talet.

Motivet bakom att skapa ett VTOL är att producera en farkost som kan vertikal start, som en helikopter, men behåller den önskvärda egenskaper hos fasta vingar, som höga hastigheter kryssning. Verkligen uppnådde VTOL-utrustade franska Dassault Mirage IIIV hastigheter på Mach 1,32 under provningen.

VTOL båtar brukar vara dyrt, svårt att utforma, och ibland farliga. Till exempel, V-22 Osprey, det VTOL farkoster val för United States Marine Corps, kostar omkring 130 miljoner dollar US dollar (USD). Tre har gått förlorade under testningen och dödade alla ombord i varje fall. Från och med 2005 kom en studie att det V-22 Osprey, vars utveckling Programmet kostar $ 30 miljarder dollar, är nu tillräckligt mogen för att fungera som en pålitlig och säker farkost för militären. V-22 Osprey använder en Tiltrotor design, som gör det möjligt att lyfta som en helikopter, men luta sin rotorer framåt under horiztonal flygning, göra dem till propellrar.

Tidiga idéer för VTOL båtar deltar med böjda kanaler till direkt dragkraft mot marken, men att genomföra detta är mycket svårare än det verkade vid den tiden. Ett fall skall punkt är V-22 Osprey, som hoppar över denna strategi och går för rotorer. Det finns två ganska känd VTOL hantverk: den Harrier Jump Jet, och Månlandare används av astronauterna för att ta bort från månen efter att de hade gjort med deras besök. "Harrier Jump Jet" menas alla farkoster i Harrier familjen, det första exemplet förekommer 1969, med flera moderna versioner featuring komplett nykonstruktioner. Den Jump Jet används av militären både USA och Storbritannien.

The Moller Skycar, en prototyp flygare som byggare säger kommer att vara den första prisvärda skycar för massorna, använder VTOL. Men eftersom detta skrivs har det inte flugits horisontellt med människor i det ännu. Bokningar för Moller Skycars finns för en kostnad av $ 500,000 USD.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.