Vad är ett tändstift?

ett tändstift är en enhet som används i en förbränningsmotor-det vill säga en motor som härleder sin makt via exploderande gaser inne i en förbränningskammare-att tända den luft-bränsleblandningen.

Bilar har normalt fyra-takts bensinmotorer, vilket innebär att det finns fyra slag eller rörelser, till de rörliga delar inuti motorn per rotation. Inuti varje cylinder är en kolv som rör sig upp och ner i cylindern för att komprimera gasen för förbränning, och skjuter avgaserna ut efter förbränning. Kolven manövreras med en arm som fäster vid vevaxel, en axel som sträcker sig genom botten av motorn. Kolven går upp och ner två gånger varje, därav fyra slag-upp, ner, upp, ner.

tändstiftet är placerad på toppen av cylindern, där luft-bränsleförhållande komprimeras. Spetsen på tändstiftet sitter inne i motorn, infällda i sidan av cylinderväggen. Den andra änden av tändstiftet, som fortfarande står utanför motorn, bifogas ett tändstift tråd. Tändstiftet tråd förbinder distributören och tändstiftet.

Eftersom kolven åker upp första gången, komprimera luft-bränsleblandningen inne i förbränningskammaren, skickar distributören en energi våg längs tändstiftet tråd. När den stora ökningen når tändstiftet, proppen bränder, glödgning av luft-bränsleblandning. Explosionen inne i förbränningskammaren styrkor kolven ner igen, slår av motorn ytterligare i samma process som sker i alla andra flaskor, en i taget. Eftersom kolven kommer fram andra gången öppnas avgasventil, och den brända gaser släpps ut i avgasrören. Som du ser är tändstiftet en mycket viktig del av motorn. Därför, i syfte att bibehålla högsta prestanda en bil kan erbjuda, bör man utföra en korrekt planerat underhåll i tid. De flesta äldre bilar har pluggar koppar gnista, som kräver årligt underhåll, vanligtvis utförs vid varje stämma upp. Den bästa åtgärden är att ersätta varje tändstift under en melodi upp. Däremot kan koppar tändstift även rengöras med smärgelduk, vilket är ett mycket fint sandpapper som puts jord från toppen på tändstiftet. Vare ersätter eller rengöring av tändstift, bör varje tändstift vara gapped till de rätta egenskaperna, som vanligtvis finns i instruktionsboken eller shop manual, ett tändstift inte fungerar korrekt om det är för mycket eller för litet avstånd mellan spetsen på kontakten och metall finger att kurvorna över toppen av den.

Å andra sidan kräver en platina tändstift mycket mindre underhåll. Vissa platina tändstift kan senast 100. 000 miles (160. 934 km), om det finns en diskrepans mellan förslagen i instruktionsboken och tillverkare av tändstift, hålla sig till de mer konservativa körsträcka betyg. Liksom pluggar koppar gnista, kommer en platina tändstift måste gapped till biltillverkarens specifikationer. Dock bör smärgelduk aldrig användas på ett platina tändstift, om kontakten blir smutsiga, måste den helt enkelt bytas ut. Av denna anledning, oavsett underhåll tidsplan bör varje tändstift tas bort och inspekteras varje låt upp.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.