Vad är en logg båt?

En logg båt är en båt som är tillverkad av en enda stock som har urholkat att minska vikten på loggen så att man kommer att flytkraft. Ihåliga skapar också utrymme för passagerare och last. Log båtar är bland de äldsta kända båtarna ha använts av mänskliga samhällen, med ett antal existerande exempel som är tusentals år gamla, log båtar troligen överleva ska kunna hittas av arkeologer på grund av deras relativt hög och tät konstruktion, och det är fullt möjligt att andra båten mönster är nästan lika gammal, och har helt enkelt inte uthärda att finna. Också känd som en urholkad eller monoxylon har log båten varit självständigt uppfunnits av ett antal mänskliga samhällen, varav några fortsätter att använda logga båtar denna dag. Log båtar kan byggas genom att skapa en kontrollerad brand inne i en stor stock med ihålig ut, eller genom att lyfta ut loggen med användning av metallföremål verktyg. För stabilitet och extra utrymme för last, kan båten förses med stödben, och båten kan styras med paddlar, stolpar eller segel, beroende på preferens för den person bygga det.

För samhällen att bygga logga båtar, de behöver tillgång till träd som är lämpliga för att bygga. Förutom att bara vara stor, det trädet som en stock båt måste också ha relativt lätta trä för maximal bärighet, och vissa kulturer har haft särskilda tabun om vissa trädarter som begränsar deras konstruktion alternativ. Log båtar får göras från träd som avverkas för detta ändamål, eller av träd som fallit naturligt, så länge som fallit trä återvinns innan den börjar ruttna. Den grövsta stock Båten kan vara en enkel urholkad stock med en grov interiör, medan mer komplexa versioner kan vara omsorgsfullt skulpterade och målade. Hantverket hos de traditionella log båtar är legendarisk, särskilt de polynesier, som användes för att framgångsrikt utforska stora delar av södra Stilla havet på resor som korsat vidsträckta öppna vatten. Flera moderna expeditioner under 1970-talet försökte upprepa segling prestationer av polynesier med liknande båtar, och illustrerar hur märklig dessa resor var i en tid innan avancerade navigationsinstrument, high-tech båtar, samt stöd av flygplan och fartyg sökning i händelse av en olycka.

Förutom att användas för navigering och godstransporter, en logg båt kan också ha ceremoniella ändamål. Vissa havsgående samhällen har traditionellt begravda högt uppsatta medlemmar av samhället med log båtar packad med nyttiga gravgods, eller genomfört begravningar till sjöss genom att lansera sina döda i loggen båtar. Båtar för ceremoniellt bruk tenderar att vara mycket mer pryd, och de kan vara mindre strukturellt sund, och i vissa fall faktiskt är avsedda att sjunka.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.