Vad är en galjonsfigur?

En galjonsfigur är snidade siffra placeras i stäven eller framför ett fartyg, som ofta motsvarar en människa eller en verklig eller mytologiska djur. Det galjonsfigur var populärast på europeiska fartyg under den 16: e till 19. Århundraden. En galjonsfigur var normalt ornately skulpterade och målade, och beskrivs ofta namnet på fartyget. Galjonsfigurer är vanligen, men inte alltid, hona-likt namnen på fartygen. Den galjonsfigur för Europeiska segelfartygen har uråldriga rötter. De gamla egyptierna, kinesiska och greker målade ögon på framsidan av sina båtar för att avvärja onda andar, och fenicierna används skildringar av djur och gudar. Under romartiden, prydd fullängds siffror av gudar och gudinnor ofta framsidan av fartyg. The Dragons på framsidan och baksidan av vikingaskepp kan också ses som föregångare till galjonsfigur.

Kort efter galjonsfigurer infördes på galeoner i det 16th århundradet, de blev allt större och genomtänkta, ofta bestående av hela beloppet på en kvinna sjöjungfru, eller annan varelse. Denna trend är dock varade inte länge, eftersom en stor galjonsfigur lagt stor vikt vid framför fartyget och kan påverka fartygets aerodynamik. Under senare århundraden blev typiska galjonsfigur mindre, ofta bestående av endast en byst, och många fartyg inte har en galjonsfigur alls. I sina glansdagar var galjonsfigurer föremål för några nautiska vidskepelse. Seglare från Tyskland, Holland och Belgien trodde att en anda bodde i galjonsfigur och skyddade fartyget och dess invånare från alla typer av skador. Om fartyget sjönk, skulle anda beteende sjömännen till livet efter detta, så sjunker på ett fartyg som saknar galjonsfigur var extremt otur, vilket gör att sjömännen "spöken att förfölja havet för evigheten. Kulturer över hela Europa döpta traditionellt galjonsfigurer med en flaska vin innan fartygets jungfruresa.

Med nedgången av galeasen kom i slutet av galjonsfigur, men många militära fartyg för traditionen vidare genom featuring vapensköldar på stäven. Idag ordet galjonsfigur är mer ofta hörs i en metaforisk sammanhang, med hänvisning till en person i en maktposition som inte har något verkligt inflytande. Symbolisk härskare, som de i den brittiska monarkin, ofta kallad galjonsfigurer i detta avseende. Detta är dock användningen ibland passa alla, som galjonsfigur kan tolkas som nedsättande, med hänvisning till en ledare som är hemligt kontrolleras av en enhet bakom kulisserna.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.