Vad är en fyr?

En fyr är en landbaserad struktur för att hjälpa sjömän med navigering. En klassisk fyr har formen av ett högt torn med en lampa församling i toppen. Lampan skapar en fokuserad ljusstråle, som roteras över vattnet i ett mönster som är unika för den fyr. Sjökort innehåller en förteckning över fyr mönster, så sjömän att använda fyrar för att orientera sig. Förutom att fungera som ett navigationshjälpmedel markör, en fyr också varnar för faror eller den kan visa vägen till hamnen munnen. Det första kända fyren var fyren i Alexandria, på ön Pharos. Den byggdes under det tredje århundradet f. Kr. att hjälpa sjömän. Fyrar användes också i Mellanöstern, med flera historiska berättelser tyder på att den muslimska världen i synnerhet haft ett omfattande system av fyrar. I Europa byggdes många fyrar och torn titta, särskilt av romarna, och när Amerika löstes, fyrar snart följas.

Traditionell fyrar ingår uppehållsrum för fyrvaktare. Tidig fyrar som gick på oljelampor och lämnar sår urverk krävs ständig uppmärksamhet. Redan som systemen blir mer automatiserad, behövdes fyrvaktare att hålla mekanik av fyren i ordning. Endast i den senare delen av nittonhundratalet gjorde fyrar automatiseras nog att djurhållarna inte längre behövdes. Moderna automatiska fyrar är mycket effektiva, men inte alls lika majestätisk som klassiska fyrar är. I de flesta fall, alla fyrar i ett land som kan påverkas av en statlig myndighet. Regeringen håller fyrar i gott skick, även om det kan lämna över ägandet till privata företag i vissa fall. I USA har många privata sammanslutningar tagit över fyrar för att bevara den historiska integritet strukturerna. Det är inte ovanligt att hitta en fyr med en säng och frukost i den tidigare innehavaren kvarter, eller en fyr som erbjuder utbildningsprogram för barn.

Bättre sjökort och utrustning ombord har minskat behovet av fyrar. Men innan modern utrustning är numera standard, kan en fyr vara en källa till hopp, vilket indikerar en hamn eller en varning för fara, vilket tyder farliga stränder eller offshore stim. Emblem en fyr används ofta symboliskt att föreslå riktlinjer och hopp av olika organisationer. Kristna organisationer i synnerhet förmån symboliken i fyren, vilket anhängare till kristen tro.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.