Vad är en fotutrymmet?

En fotutrymmet är ett fack i fronten på en bil som är konstruerade för att fötterna och utsträckta ben av föraren eller passagerare. Vanligtvis, en personbil har två footwells, en för föraren och en för passageraren, åtskilda av fordonets Kontrollpaneler och konsol. I fordon där alla de kontroller som är monterade på instrumentbrädan eller rattstången kan fotutrymmet bestå av ett enda stort urtag i bilens front. Den uppenbara syftet fotutrymmet är att vara forum för fötterna så att folk kan sitta bekvämt. På förarsidan är det pedaler för gaspedal, broms och koppling som vanligtvis finns i fotutrymmet, medan passagerarsidan helt enkelt gör ett område för resenären att sträcka ut. Normalt botten fotutrymmet omfattas av en golvmattan som samlar damm och grus från skor, gör det lättare att rengöra bilen. Hur mycket utrymme finns kan justeras genom att flytta sätet framåt eller bakåt . För förare, dessa justeringar är ganska kritisk, eftersom det är nödvändigt att kunna nå pedalerna bekvämt. Kort förare kan faktiskt ha svårigheter att nå pedalerna i vissa typer av bilar, då kan det vara nödvändigt att lägga till block att förlänga pedalerna. Tall förare har motsatt problem när de försöker att få plats med benen i den korta footwells små eller klumpigt utformade bilar.

Många footwells omfatta uppvärmning och kylning med ventiler som kan användas för att cirkulera luften i hela fordonet och hålla fötter och ben bekväm. Vissa har också belysning, för dekoration, funktion eller säkerhet. Fotutrymmet belysning kan vara användbara för människor som vill lagra saker på passagerarsidan fotutrymmet i sina bilar. Man kan också ändra sina footwells med olika tillägg, såsom nya mattor eller stoppning, extra belysning och andra finesser.

På sidan av föraren, är det viktigt att hålla utrymmet klart så att ingenting hindrar pedaler som används för att kontrollera fordonet. Många förarsidan floormats är utformade för att låsa på golvet, till exempel, så att de kan inte knippa upp under pedalerna, och förare avskräcks från att hålla saker såsom plånböcker eller tillbehör i fotutrymmet. Varje gång någon kommer in i en bil som de vanligtvis inte köra bil, eller återgår till en vanlig bil när någon har lånat den, är det en god idé att kontrollera fotutrymmet för grus, och för att justera förarstolen om det behövs för att få det i rätt position.

Om en del av fotutrymmet är skadad, som till exempel när bilen klädsel blir mögliga som en följd av utsläpp eller läckage, är det möjligt att beställa reservdelar, från plast paneler som vanligtvis linje sidorna till mattor som täcker golvet. Soptippar kan också vara bra källor delar för förare som inte nödvändigtvis behöver något helt nytt från tillverkaren.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.