Vad är en drivaxeln?

En Drivaxel är en axel i ett fordon som drivs av en motor. Folk oftast tänker på bilar när de tänker på drivaxlar, med vissa bilar med framaxeln drivs av motorn, medan andra har sin bakaxlar drivs av motorn. I alla bilar fyrhjulsdrift, levererar motoreffekten till både axlar och alla fyra hjulen. Drivaxeln är en kritisk del av de system som möjliggör en farkost att röra på vägen.

drivaxeln är också en ganska komplicerad utrustning. Först måste energi överföras vertikalt från motorn och drivaxeln måste reagera på input från ratten också. Bilen är också inriktas på att använda energi så effektivt som möjligt. Som ett resultat av flera sammanlänkande system gränssnitt med drivaxeln till makten, kontrollera sina rörelser, och öka effektiviteten.

Även om en person kan tro på en axel som ett fast föremål, är drivaxeln faktiskt split. Detta beror både på drivhjulen inte nödvändigtvis vända sig med samma hastighet hela tiden, vilket gör det nödvändigt att lägga till en del utrustning som möjliggör rörelse i olika hastigheter. När någon blir ett hörn med en bil, till exempel bromsar insidan hjulet ner, eftersom det har mindre väg att gå, medan den yttre hjulet snabbare, vilket gör bilen till hörn smidigt. Det är en god idé att regelbundet inspektera drivaxel och dess komponenter, såsom konstant hastighet (CV) leder. Mekanik ger ofta axeln en snabb titt under byte av olja och löpande underhåll för att identifiera några uppenbara problem, och de kommer att varna föraren för problem som identifierats i samband med underhåll utnämningar. En mekaniker kan också ge råd om hur allvarligt problemet är, allt ifrån en rekommendation vända sig direkt till en rekommendation att hålla ett öga på den.

drivaxlar används i en lång rad andra fordon, med kraften i motorn att vrida axeln för att skapa rörelse. Människor som är intresserade av teknik bakom dessa system kan hitta byggsatser som ger människor möjlighet att leka med olika motoriserade komponenter och axlar för att se hur ändringar i ett system påverkar det sätt på vilket den rör sig. Sådana byggsatser kan också vara ett utmärkt sätt att introducera ungdomar till tekniska ämnen, och att få ungdomar intresserade av naturvetenskap.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.