Vad är en Turnpike?

En Turnpike är en väg eller motorväg som förare kan resa mot en avgift. På Turnpike, samlar en myndighet avgiftsfritt från förarna när de kommer in den vägen, stänga det, eller när de ska resa på det. Turnpikes, eller avgiftsbelagda vägar, finns runt om i världen. I USA är de mest koncentrerade i östra delen av landet. Toll beloppen varierar med varje gårdsplan, på vissa platser, variera vägtullarna i förhållande till fordonets klass också.

En Turnpike har oftast antingen en plaza hinder vägtullar eller in-och utresa system. På en gårdsplan med en barriär vägtullsystem skall föraren stanna sina fordon vid vissa punkter på motorvägen för att betala vägtullar. Fördelen med denna typ av avgiftssystemet är att det inte kräver bekostnad av byggnaden tullstationer vid varje utgång punkt. Å andra sidan barriären vägtullsystem är mer benägna att trafikstockningar. Dessutom är det lättare för förarna att undvika vägtullar med barriär Turnpike system, de helt enkelt kan köra runt tullstationer.

Med in-och utresa Turnpikes indelas förarna vanligen krävs för att ta en biljett när de kommer in på motorvägen. Biljetten anges de avgifter som måste betalas vid ut ur Turnpike. Toll belopp allmänhet är större för längre resor, öka stegvis för längden på gårdsplan. I händelse av att en förare tappar sin biljett han eller hon vanligtvis skyldig att betala det högsta vägtull för körning på gårdsplan.

Samtidigt som det finns Turnpikes i många länder, kan deras funktion varierar mellan olika platser. Till exempel kan Turnpikes vara privatägt och drivs i vissa länder, medan de statliga manövrerade i andra. I vissa fall är Turnpikes faktiskt ägs av staten och drivs av ett privat företag. Det finns även Turnpikes som förvaltas under bygg-Operate-Transfer (BOT) system. Med ett BOT Turnpike system, konstruerar ett privat företag på Turnpike och erhåller en begränsad rösträtt, regeringen tar över ägandet i slutet av den överenskomna franchise sikt.

Även behoven av betalningar varierar, kan Turnpike vägtullar vanligtvis betalas kontant eller med kreditkort. I vissa områden kan kontantkort eller klistermärken användas som betalning. Vissa Turnpikes anställa specialdesignade, elektroniska vägtull-betalningssystem, gör att förare kan betala sina avgifter utan att någonsin stanna vid betalstationer. Vissa tullstationer är helt automatiserat och som arbetar utan behovet av mänskliga samlare.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.