Vad är en Nitro Bike?

Nitro cyklar är motorcyklar som har använts för dragracing sedan 1980-talet. Also known as Pro-Stock och motorcyklar Top Fuel, de använder nitrometan som bränsle istället för bensin. De är på andra plats Top Fuel bilar lopp i hastighet, och kan nå 230 miles per timme (370,15 km /h) på mindre än sex sekunder. är nitrometan, eller nitro, tillverkas speciellt för dragracing, men används också för bränslepåfyllning raketer och flygplan modell. Det är ett resultat av en kemisk reaktion mellan propan och salpetersyra. Den höga syrehalten i nitrometan gör det möjligt att bränna med mindre atmosfäriskt syre än bensin. Dra förare måste vara försiktiga, men liksom nitrometan är mycket explosiv. Motor explosioner har påvisats vid en nitro cykel är inte hanteras korrekt.

Kroppen av en nitro cykel är byggd för att klara extrema hastighet. Främre däcket ser normalt för en motorcykel. De bakre däcket är dock en överdimensionerad torg tröttna inramas av en wheelie bar som sträcker sig 130 inches (330,2 cm) bakom sig. Främre däcket poppar upp ur marken när cykeln börjar accelerera. Wheelie bars hindrar cykel vända över när främre delen av cykeln är i luften.

Med en 1000 hk motor, kan en Nitro Bike träff 100 miles per timme (160,93 km /h) på 1 sekund. Riders erfarenhet fem Gs våld som cykeln accelererar. En nitro cykel kan slutföra en 1 /4 mile (402 meter) racingbanan i sex sekunder. När monterade på cykeln, ser en ryttare som han ligger med framsidan ned med benen utspärrade ut och tillbaka. Eftersom nitro cykeln är byggd för racing i en rak linje bara är styrningen sker med kroppen för att flytta cykeln till vänster eller höger. Det krävs utbildning och erfarenhet för att driva en av dessa cyklar. Den gravitationella ensamma kan orsaka kräkningar och medvetslöshet. Innan starten av loppet, en ryttare "bränner ut" sin bakre däcket. Att göra en burn out, snurrar han ryggen förtröttas i en pöl av vatten för att värma gummit att öka däckets dragkraft på banan. Ryttaren sedan linjer upp, eller stadier, hans nitro cykel vid startlinjen. En utgångspunkt anordning som kallas en julgran ljus sitter mellan de köer och räknar ner till grönt. När den gröna lampan lyser, ryttarna påskynda, och den första över mållinjen vinner.

Tid är den enda verkliga måttet på prestanda i drag race, men racerbanor ofta bokföra reaktionstid, hastighet och tid som gått. Reaktionstiden är den tid det tar en ryttare att accelerera när det blir grönt. Det är fullt möjligt för en nitro cykel ryttare att ha den snabbaste hastighet och förfluten tid, men förlorar loppet eftersom han hade en långsam reaktionstid.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.