Vad är en Landgång?

En landgång är en plattform eller passage som tillåter människor att flytta från en punkt till en annan. Termen är mest klassisk används i förhållande till ramper som sänks är att låta människor ombord på fartyg, men landgångar kan också visas i andra sammanhang. Till exempel de bräder som används för att span diken på byggarbetsplatser är en typ av landgång, och tekniskt många ställen inne i ett fartyg kan kallas landgångar också.

Termen "landgång" kommer från den anglo-Saxon orden "gäng" för "väg" eller "passage" och "wey" för "sätt. "Som etymologi detta begrepp, en mittgång är utformad för att skapa en väg som kan användas för att korsa ett mellanslag. Människor använder ofta termen för att beskriva en tillfällig väg skapats för ett bestämt ändamål, snarare än en väg eller passage som alltid är närvarande. Generellt avses med en upphöjd plattform som är utformad för att låsa på plats så att folk kan gå över på ett säkert sätt. Den stora skepp, landgångar används för att lasta människor och gods. Människor kan gå uppför trappan för att komma ombord på fartyget, och större gångar kan vara avsedda för fordon, så att bilar och lastbilar till styrelsen så att de kan lasta gods eller stuvas för sjöfarten. Landgångar kan byggas in i ett fartyg och vikas ut efter behov, eller så kan de ligga på stranden och flyttas till plats som krävs. P

Landgångar kan också kallas "gangplanks. " Som fans av pirate fiktion vet innebär en mittgång inte nödvändigtvis behöver ta kontakt med torra land. Dessa upphöjda plattformar kan användas, till exempel för att tillåta passagerare och besättning på ett fartyg som ombord på ett annat fartyg, en taktik som används i marin brottsbekämpning samt piratkopiering. Mittgången har också påstås ha använts i en form av bestraffning som en sjöman är tvingas gå på plankan över öppet vatten, förmodligen drunkna när han eller hon faller från slutet.

Förutom att användas för att gå ombord och fartyg utgång, kan landgångar också användas för att skapa passager i hamnar och marinor. Flexibla gångvägar ofta mycket användbart i dessa miljöer. Modern landgångar tenderar att göras från starka, lätta material som aluminium så att de kan anställda snabbt och lätt. Äldre trä landgångar tillverkade av andra material kan också ses i bruk, tillsammans med ändringar till exempel räls för att förhindra fall och ge stabilitet åt människor som är ovana vid användning av landgångar.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.