Vad är Funny Cars?

Funny bilar, även kallad "floppers," är en professionell klass av dragracing fordon. Dragracing är en form av bilspel där bilar färdas i en rak linje, vanligtvis från en stillastående start, och den första att passera vinner mållinjen. Floppers huvudnummer framåt monterade motorer och en bil kropp liknar tillverkarens showroom modeller. Funny Cars få sina namn eftersom de ser ut som vanliga aktier bilar, men med överdimensionerad bakhjul placeras mer framåt än vanligt för att förbättra deras racing prestanda.

Dragracing sitt ursprung i USA efter andra världskriget. National Hot Rod Association (NHRA), som har varit den viktigaste styrande organet i dragracing hela sportens historia, grundades i Kalifornien 1951 av Wally Parks. Den näst största styrande organ, grundades International Hot Rod Association (IHRA), 1970 av Tennessee affärsmannen Larry Carrier, och ägs nu av Feld Entertainment. Den första Funny Cars skapades på 1960-talet genom ändra vanliga bilar att göra dem lämpliga för dragracing. Några av de ursprungliga modellerna är fortfarande tävlade idag i Heritage Hot Rod tävlingar. Populära modeller inkluderar Chevy Impala, Dodge Charger och Ford Mustang. Förutom deras förändrade hjul konfiguration och bränslesystem, floppers har dubbla fallskärmar för att garantera säkerheten för förare och fans genom att hjälpa bilen att avta och stabilisera sig efter ett lopp. Både NHRA och IHRA ha en rolig bil klass. Enligt NHRA riktlinjerna skall roliga bilar har V-8 motorer tränger undan högst 500 cubic inches (1. 270 kvadrat cm) och bara två ventiler per cylinder och en gemensam vevaxel. Bilarna är dessutom klassificerade beroende på vilken typ av bränsle de använder, antingen Top Fuel eller Top Alcohol. Både bränsle klasser använder en kombination av nitrometan och metanol alkohol som bränsle, men de i Top Fuel klassen får en större koncentration av nitrometan, upp till 90%. Funny biltävlingar är för närvarande begränsade till ett maximalt avstånd på 1000 fot (305 meter) från NHRA.

makt roliga bilar till stor del beror på deras bränslesystem, som nitrometan bränsle tillåter bilar att köra extremt fort. Roliga bilar är den näst snabbaste klassen av bil i dragracing, efter dragsters eller "grävare". Funny bilar har omkring 8. 000 hästkrafter och kan accelerera från noll till 100 mph (161 km /t) på under en sekund.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.