Vad är Dimljus?

Dimljus är lampor monterade på framsidan av en bil eller lastbil som hjälper synlighet i dimma eller dimmiga förhållanden. De finns i olika färger och med olika intensitet, men nästan alla fordon som har dem, och deras hjälp kan vara avgörande för att navigera dåligt väder.

Traditionellt Dimljus är gula, och anledningen är föremål för vissa spekulation. Ett vanligt påstående är att de behöver vara en enda färg ljus snarare än vitt ljus, för att minimera spridningen så att ljuset träffar vattenånga och skingrar dem i olika riktningar. Det sägs ofta att om rött kan vara en mer ideal färg, den redan har konnotationer till förare-det används för både bromsljus och bromsljus. Gul, då, verkar vara det näst mest lämpligt val, eftersom det har den näst längsta våglängden för synligt ljus.

Problemet med denna idé, vilket låter rimligt vetenskapligt, har att göra med storlek vattenmolekyler i dimma. De molekyler av vattenånga är stora nog att spridning inte sker på ett meningsfullt sätt, vilket gör våglängden av ljuset irrelevant. Det är möjligt att den första bilföretag att använda dimljus var inte medveten om vilka konsekvenser att storleken på molekylerna vattenånga skulle få för spridningen, och så trodde att genom att välja gult ljus de var minimera oskärpa dimljusen rösterna. Mera troligt är det gult valdes på grund av dess konnotationer i väst med försiktighet. Gult ljus och gult tecken används för att indikera att en förare skulle långsam, leta efter hinder, i allmänhet använder ökad försiktighet-just den verksamhet man vill andra förare att utöva vid körning i tät dimma.

Många moderna Dimljus är halogenlampor, som tillåter dem att brinna mycket varmare temperaturer än traditionell belysning och samtidigt behålla en låg utbrändhet takt. Halogen Dimljus tenderar att ha en snävare balk än ljus glödande dimma, vilket innebär en ytterligare fördel. En speciell klass av dimljus sett på vissa nyare bilar är högintensiva urladdningslampor. Dessa lampor kan använda en rad olika mineraler för att driva, inklusive kvicksilver, natrium och halogenidoxider. Dessa dimljus är ofta kännetecknas av en blåröd nyans, snarare än de mer traditionella gula färgen.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.