Vad är ett ankare?

ett ankare är en nyttig och ibland avgörande del av båtens utrustning. Till skillnad från vanliga ankare, bara sjunker drivankare inte till botten för att hålla ett fartyg på plats, utan snarare använda kraften i vattnet att dra och stadig båten. Ankare används flitigt av sjömän på många olika typer av båtar, fiskare, kan nöje kryssare, och även kajakpaddlare alla gynnas av ett ankare av något slag.

Ankare arbete genom att tillåta en tyg-baserade rig fånga vattnet som båten körs i själva verket bromsa båten. Genom att lägga ankar vid specifika vinkel mot båten, kan seglarna utnyttja dra för att hålla båten på rätt kurs, även om styrsystem eller motorer misslyckas. Ankaret är ansluten till en flexibel linje eller tågvirke, som är fastsatt på båten. Vissa modeller kan även finnas ett sekundärt linje som gör att ankaret lätt kan dras tillbaka, vilket är särskilt viktigt i större ankare som kan få lätt böjd under vattnet. Ett utmärkt fördel för ett ankare är dess flexibla design. Kommersiellt tillgänglig drivankare är ofta gjorda av fallskärm material, som vunnit popularitet under andra världskriget som en överlägsen tyg för att skapa drag. Även drivankare kan köpas, de är också lätta att manipulera från tillgängligt material i en nödsituation. Segelduk fäst på en träram kan enkelt fungera som ett ankare om en kommersiell version tillgänglig. Det viktigaste användning av drivankare uppstår när haven är hög och stormar eller vindar orsaka nödsituationer. Även om en skicklig seglare klarar att styra båten rätt i dessa villkor, ett ankare kan stadiga båten mot gungande hav och vindar rytande, så att sjömännen att koncentrera sig på reparationer och säkerhetsåtgärder. Att försöka styra ett skepp genom storm kan vara utmattande arbete, genom att korrekt använda drivankare, kan rorsman spara energi.

Ankare används också för att förhindra eller sakta glida. Fiskare använder ofta enheten för detta ändamål, för att bäst dra nytta av stora stim med fisk i en och samma plats. Genom att fördröja fartygets drift med ett ankare, kan fiskarna spara bränsle och hålla motorer bort under arbetets gång. För resor som kräver övernattning vilar i havet, ett ankare kan också långsamt glida att hålla fartyget i en relativt stabil position. I händelse av motor eller instrument fel, saktar drift kan också hjälpa räddningsarbetare enkelt hitta båten som den senast kända koordinater.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.