Vad är en mjuklandning?

En mjuklandning är en landning där ett flygplan eller rymdfarkoster rör försiktigt, utan att ådra sig skador. Motsatsen till en mjuklandning är en kraschlandning, då flygplanet träffar marken hårt, kan drabbas av skador eller skadade passagerarna inuti. Flera olika tekniker används för att uppnå en mjuk landning, med de flesta system är överflödig så att i händelse av fel, kommer andra system spark i att skapa en mjuklandning.

För att landa framgångsrikt, allt från en fågel till ett stort flygplan måste sakta ner, minska sin hiss, och låta allvar att försiktigt dra den tillbaka till jorden. Några av de sätt på vilket detta kan ske inkludera hänga flygplanet, med hjälp av fallskärmar och klaffar för att öka dra och avfyra raketer att kontrollera härkomst. När landningen sker på rätt sätt, bör det vara mjukt, vilket gör att flygplan som sakta sänka sig till jorden. Ett antal flygplan har landställ avsedda för detta ändamål. Landningsställ består av ett antal gummihjul som är utformade för att greppa banan när flygplanet slår sig ner, vilket skapar större motstånd för att sakta ned planet. Gummi är också ett utmärkt material för en mjuklandning eftersom den har en del att ge och flexibilitet, vilket gör flygplanet till studsa som stannar på marken, snarare än Jarring. Vissa rymdfarkoster, till exempel månen Landers, använder specialiserade fötter i kombination med raketer för att försiktigt sänka sig på månens yta.

Mjuka landningar är lättast när de utförs på en bana, eftersom banor är särskilt utformad för start och landning, med det nödvändiga utrymmet för att ett flygplan för att komma till en helt stilla. Beroende på konsekvensen av en grund, kan mjuka landning även ske i fält, och mycket skickliga piloter kan säkert landa ett plan i en nödsituation i vatten, med ponton plan är särskilt utformad för en mjuk landning på vatten.

Flygplan är inte det enda som kan komma in för en mjuklandning. Hängglidare och paragliders arbetar också för att skapa en mjuklandning när de träffar marken, liksom folk i varmluftsballonger. Likaså finns människor som hoppar från flygplan med fallskärm, antingen på fritiden eller yrkesmässigt, utbildade för att utföra en mjuklandning för att minimera risken för skador när de träffar marken. I samtliga fall minskar mjuklandning risken för skador, och säkerställer att inga skador inträffar, så att de flygplan eller anordning som används för flygning kan användas igen.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.