Vad är en Stratofortress?

En Stratofortress är ett flygplan tillverkade av Boeing för att användas av USA: s militär. Mer formellt kallas B-52 eller B-52 Stratofortress, var dessa flygplan i produktion mellan 1952 och 1962, femtio år senare var de fortfarande är i bruk vid United States Air Force. Detta gör att Stratofortress den längsta planet i oavbruten tjänst i den amerikanska militära historia med Air Force utskjutande att planen kommer att fasas ut kring 2040, vilket förmodligen skulle skapa en allt rekordtid tjänst.

utformades dessa plan för att möta en rad nya behov på 1950-talet. Förenta staterna att övergå från traditionell krigföring och hantera ökningen av det kalla kriget, och det ville långväga bombplan med en kärnvapenarsenal. Boeing svarade med en av de största och tyngsta flygplan i militär tjänst, militär ibland hänvisa till det plan som "Big Ugly Fat Fellows" (buffs) i en hänvisning till deras ganska klumpiga utseende och storlek. Planen var konstruerad specifikt för långa flygningar, även när de var tungt lastade med vapen.

Flera olika modeller av den Stratofortress var tillverkade av Boeing, för att tillgodose olika behov. B-52H, den sista modellen att rulla på linjen, visade sig vara den modell som skulle uthärda genom det 21-talet. Ett antal väl fungerande flygplan förstördes i Arizona 1991 som en del av ett ickespridning avtal, men villkoren i det avtal som gjorde det möjligt för flygvapnet att behålla en kärntrupp av flygplan för olika ändamål. I utbyte mot att förstöra en del av sina vapen och flygplan enligt detta avtal, tilläts USA för att övervaka förstörelse av vissa ryska vapen och flygplan.

Flygvapnet har lagt betydande ändringar i planen som gör dem användbara i modern krigföring, allt från avancerade elektroniska system till bostadsområden som möjliggör planen att genomföra drones. Fem besättningsmedlemmar hantera Stratofortress i rutinmässiga flygningar, med plats för en roterande instruktör som kan utbilda människor i väl fungerande flygplan, och Stratofortresses finns stationerade på flera militärbaser.

är Den Stratofortress ibland ses som en ikon för den amerikanska militären. Planen var utformade för att vara skrämmande och imponerande förutom flexibla och mycket användbara, och de definitivt åstadkommit detta mål. Även om planen har en mängd olika freds-och krigstid använder många människor förknippar de plan som specifikt behandlar det kalla kriget och kärnvapenkrig, tack vare ikoniska roller i filmer som Dr Strangelove .


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.