Vad är en KATAPULTSTOL?

katapultstolsystem är en apparat som används för att ge piloten i ett flygplan för att avsluta i händelse av en nödsituation när farkosten är i flygplansläge. I många fall kan ett flygplan vara utrustat med mer än en katapultstolsystem, vilket gör det möjligt för flera medlemmar av besättningen att mata ut innan planet kraschar.

Även om det finns vissa tecken på primitivt sätt att slungas ut från flygplan som ägde rum under första världskriget, ursprunget till den moderna katapultstolsystem oftast spåras till Tyskland under 1930-talet. Raffinerad under åren av andra världskriget, drivas katapultstolar piloter från cockpiten efter planer hade drabbats. En enkel spak enhet får piloten att öppna sittbrunnen, bandet på en fallskärm, och sedan våren klara av planet. Medan de tidigaste konstruktioner åberopade mer om användning av kraftfulla fjädrar, förbättringar under kriget ledde till modeller som fungerade med tillämpningen av komprimerad luft.

Andra länder arbetat med att förfina åtgärder från katapultstolsystem och gratis piloten snabbare, utvecklades andra metoder. Användning av sprängämnen som ett utkast verktyg blev mer framträdande. Processen för att öppna sittbrunnen var automatiserade, fungerar som en del av en strikt iscensatt antal steg. Explosiva gaser skulle flödet i rör som skulle lossna skyddskåporna och kraft sätet upp och ur sittbrunnen. Inte nog med att driva möjligt för piloten att säkert klara cockpit och planet, men takten var oftast tillräckligt för att driva piloten ett säkert avstånd innan nedstigningen började. De extra sekunder som ytterligare tid för fallskärmen att distribuera. Som flygplan blev snabbare, och incidensen av icke-militär flygning blev vanligare, behovet av att ytterligare stärka insatser katapultstolar blev nödvändigt. Experiment med en utskjutbara escape kapsel ägde rum. En effektiv raketmotor ersatt enkelt explosiva gaser, och fallskärmar som skulle distribueras automatiskt ytterligare skära ner på mängden manuella steg i processen.

Även om meningen med ett katapultstolsystem aldrig har varit att ge en hög nivå av komfort, är det faktum att katapultstolsystem i dag är mycket lättare för kroppen än modellerna för sextio år sedan. Dessutom har den kontinuerliga förbättringen av katapultstolsystem lett till en situation där piloten har en mycket bättre chans att överleva sin utrymning av planet, och att kunna hoppa fallskärm säkert tillbaka till jorden.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.