Vad är en Afterburner?

efterbrännkammare är en del av utrustningen används på många moderna jetplan som brinner extra bränsle i avgaserna spår att ge extra framdrivning. Afterburners är vanligast på militära flygplan, även om de har använts på ett fåtal civila överljudsflygplan.

Jet motorer klarar av tända bränsle och spottar ut massa bakom dem att skapa drivkraft. Jet turbiner dra luft in från utomhusmiljön, komprimera det till en hög densitet, lägga till en bränslemix till syre, och tända på. Denna process är mycket effektiv, men långt ifrån perfekt. När blandningen kommer ut ur avgasröret slutet av jetmotor, finns det fortfarande en betydande mängd syre kvar i det. Efterbrännkammare används för att dra fördel av att kvarvarande syre, genom att dumpa mer bränsle till det och antänder blandningen.

Afterburners är väldigt ineffektivt, och används främst eftersom de är en så enkel komponent för att lägga till en jetmotor. Snarare än att lägga vikt och komplexitet i motorn, lägger en relativt liten injektorn och röret bakom motorn korrekt. Med denna lilla apparat inlagd, en jetmotor kan få ett uppsving på upp till 50% på ett redan mycket effektiv motor. Eftersom afterburners är så ineffektivt, de används sparsamt på militära flygplan. Huvudsakliga användning av efterbrännkammare är under starten från ett mycket begränsat utrymme bana (till exempel ett hangarfartyg eller djungel bana) och när en extra impuls kommer att ge en klar bekämpa fördel i en luft skärmytsling.

Afterburners också producera en stor, Bunsen-brännare-like låga ut på baksidan av jetmotorn och ger dem enorma visuella intryck. När tänker de flesta på en fighter jet ta bort, är den mest levande bild som visas som den enorma facklan framdrivning av jet tillsammans.

Termen efterbrännkammare kan också användas när diskuterar förbränningsanläggningar. I detta sammanhang är en efterbrännkammare en mycket het låga läggas till i processen att ta bort nästan all lukt och återstående partiklar (i form av rök) från produktionen av förbränning.

>

I mer allmän mening, kan en efterbrännkammare ses som en andra rangens låga system, antingen för att utnyttja några lite energi eller för att eliminera partiklar från avfall gaser.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.