Vad är Sea Chanteys?

Sea chanteys, ibland stavat som shanties, är skandera arbete sånger som sjöngs traditionellt ombord på fartyg. Används för att hålla sjömän arbeta i team tillsammans, chanteys många hav också införliva notoriskt ovårdat språk och olämpliga ämnen. Songs samordna arbetstagarna har använts i århundraden, och havet chanteys hördes på de flesta stora fartyg fram till början av nittonhundratalet. Heritage organisationer i syfte att bevara maritima historia har nedskrivna och inspelade traditionella havet chanteys för framtida generationer att höra, och några landbaserade körer specialiserar i havet chanteys, för personer som är intresserade av att höra liveframträdanden.

Med havet SHANTY "förmodligen härstammar från den franska Chanter , som betyder" att sjunga. "Roten också kan ses i det engelska ordet" sjunga ", vilket är också en noggrann beskrivning av ett hav SHANTY. Flesta havet chanteys använda ett samtal och respons stil, med en enda person ringer och resten av besättningen att svara. Den rytmiska musiken hjälpt till att hålla fokuserad seglare och i tid tillsammans, ger dem möjlighet att snabbt utföra fysiskt krävande uppgifter. Innan mekaniseringen av fartyg, alla nödvändiga uppgifter som skall utföras för hand av en höjning av segel till rodd vindstilla fartyg. Många av dessa uppgifter krävs en samordnad insats av flera personer som skall utföras, och arbetet skulle vara mest effektiv om alla agerade unisont. Den SHANTY förman skulle sjunga ut samtal och sjömännen skulle svara medan rodde i en riktning, att dra i ett rep tillsammans, eller utför en mängd andra samordnade uppgifter.

Många populära låtar som "What Do You göra med en Drunken Sailor "är havet chanteys. Olika chanteys utformades för olika uppgifter, som alla krävs olika rytmer. Capstan shanties har använts vid seglare som behövs för att höja eller sänka segel genom att vandra runt i fören, medan Halyard chanteys användes av sjömän när de behövs för att dra på varven av det fartyg som seglen är fästade. Kortdistansflygningar havet chanteys var reserverade för uppgifter där arbete skulle vara kort, men extremt svårt, medan pumpning chanteys sjöngs av sjömän som arbetar i samförstånd för att pumpa och tömma slagvatten av fartyget. Sjömän hade också ceremoniell sånger för speciella tillfällen som att träda in hamn eller passerar ekvatorn.

Tack vare det arbete kulturella organisationer och sjömän som bevarar havet chanteys kan landkrabbor fortfarande lyssna till dem i offentliga framträdande, på inspelningar, eller ombord traditionella tall fartyg. Låtarna är väldigt lätt att lära och frestelsen att göra upp nya verser kan vara oemotståndlig, och chanteys vatten är också anpassningsbar för landbaserade arbetsuppgifter. Förutom traditionella oanständigt chanteys, finns också ett antal mer tama låtar som är lämpliga för personer med mer känslig känslor.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.