Kan jag leva utan bil?

Det finns en mängd faktorer som måste beaktas om du funderar på att leva utan bil. Det kan hjälpa dig att komma ihåg att många människor över hela världen lever utan bil i en mängd olika miljöer, från städer med bra kollektivtrafik på landsbygden städer med någon kollektivtrafik alls. Beslutet att leva utan bil ska inte ta lätt på, eftersom även om det kommer att spara pengar, kan det komma till en enorm kostnad för personlig rörelsefrihet, beroende på var du bor. Du kanske vill leva utan bil eftersom hålla en bil är dyrt. Utöver basen inköpspriset, måste du också hantera försäkring, rutinmässigt underhåll och bränslepåfyllning. Du har inte heller oroa sig för parkering, biljetter och andra kostnader som kan rack upp, särskilt i stadsområden. Med pengarna du sparar kan du kunna finansiera andra sysselsättningar, eller du kanske kan bankmedel för regniga dagar. Du kan också gynna miljön genom att välja att ge upp din bil, eftersom du kan minska dina utsläpp, speciellt om du lita på cyklar och går att ta sig runt.

dock inte ha en bil kan också vara riktigt obekväm. Om du har djur eller barn, bör du tänka på hur man skulle transportera dem i en nödsituation, särskilt om du bor i ett område med mindre än idealisk kollektivtrafik. Du kan också fundera över hur ni kommer att föra specerier och tunga laster hem. Du inser inte hur mycket du använder en bil tills du inte har en och du har en enorm belastning på tvätt att göra. Om du vill leva utan bil, ditt första steg borde att undersöka kollektivtrafik. Ta reda på hur mycket det kostar i ditt område, och hur mycket av din region täcks. Du kan också titta i pass och kort rabatt som gör din användning av kollektivtrafik mycket smidigare. Eftersom bilägandet kan vara väldigt praktiskt ibland, kan du också titta in carshare program eller uthyrning, för de gånger då du verkligen behöver en bil. Om du inte har kollektivtrafik i ditt område, eller kollektivtrafik täckningen är dålig, kastar sig in i livet utan bil är ett stort steg. Du kanske vill börja med en provkörning, då du helt enkelt inte använder din bil. Fundera på om du är beredd att be vänner om ritt när du behöver dem, och du kanske fundera på hur bekväm du är med cykling och promenader i dåligt väder och lifta. Din plats är också ett viktig aspekt när du tycker om att leva utan bil i ett område med dålig kollektivtrafik. Om du bor i ett centralt, centrum där du har enkel tillgång till de flesta tjänster som du behöver till fots, får det relativt enkelt att leva utan bil. Helst bör ditt arbete vara tillräckligt nära för att gå eller cykla till, och om du bor i ett område med mycket regn eller andra fientligheter väder, kanske du vill tänka på hur man känner efter att ha rest för att arbeta i regnet.

Du kan också behöva möta något livsstil justeringar att leva utan bil. Din tid ute på natten kan begränsas av kollektivtrafik, eller du kanske inte kan nå vissa platser utan bil. För vissa människor, dessa justeringar är väl värda fördelarna, men för andra, de är ytterst frustrerande. Du kanske vill överväga bank de pengar du sparar så att du kan köpa en ersättare bil, i händelse av att du i slutändan behöver en.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.