Vad är en topologisk karta?

topologisk karta används för att förmedla information som inte nödvändigtvis är inriktad på exakt geografi. Kartan är förenklat att ge en allmän överblick över ett område så att informationen på kartan är tydligare och lättare att läsa. Vanliga exempel på en topologisk karta innehålla en tunnelbanan karta, en karta som följer med vägbeskrivningar till ett företag eller en karta som används för att representera statistik, såsom användningen av Internet i Europa eller barnadödlighet genom landet. I alla dessa exempel, tar exakt geografi andra plats till den information som kartan försöker kommunicera. The London Underground map är kanske en av de mest kända exemplen på en topologisk karta. Formgivaren, Harry Beck, insåg att Tube förare inte behöver veta exakt var de var, men de behövde för att kunna se antydan om tunnelbanelinjer. Hans resultat topologisk karta snedvridna perspektiv, så att alla linjer och hållplatser kan tydligt ses. Den stiliserade kartan är mycket lättare att läsa. Denna teknik används på tunnelbanan kartor och kartor rutt runt om i världen, vilket gör livet mycket lättare för människor som försöker att använda dessa kartor.

Geografisk noggrannhet och trappa är inte så viktigt med en topologisk karta. Vad som är viktigt är klart om väsentlig information. Ofta innebär detta strippa en geografisk karta ner till de mest vitala och grundläggande detalj, så att topologisk information kan läggas ut över den. Denna teknik används ofta för att producera kartor som används för att uttrycka statistiska uppgifter om världen, så att människor kan se ungefär var i världen de uppgifterna kommer ifrån. Till exempel har en tabell med siffror ett betydligt mindre djupgående inverkan än en karta visuellt visar att majoriteten av rikedomarna koncentreras på det norra halvklotet. I vissa fall kan en topologisk karta vara extremt snedvridas att betona en punkt eller sätta statistik i sitt sammanhang. Exempelvis kan efter ett val, en geografisk karta berätta för folk att delstaten Kalifornien röstade i huvudsak demokratiska. En topologisk karta skulle visa att det faktiskt är väljarna koncentrerad till vissa stora befolkning regioner av staten, och att när det gäller geografiskt område, är de flesta av staten faktiskt republikan.

Ett enklare exempel på en topologisk karta är en karta medföljer broschyren för ett företag. Flesta företag ger inga exakta kartor lägga ut varenda gata i området. Istället innehåller kartan huvudgator och korsa gatorna runt verksamheten, så att kunderna snabbt och enkelt kan hitta den. Denna förenklade karta är en topologisk karta avsedd att ge en bit av information: det bästa sättet att komma till företaget i fråga.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.