Vad är en Midget ubåt?

En dvärg ubåt är en liten ubåt som är avsedd för korta resor, med en liten besättning och minimal komfort. Däremot en full-storlek ubåt är konstruerade för att besättningen i veckor eller månader i taget. Midget ubåtar tenderar att ha små serier och de kan bara vara nersänkt under korta perioder, men de kan vara mycket användbara, och de används i en mängd olika sätt.

Termen "dvärg ubåt" är oftast använts i en militär mening, att hänvisa till en liten ubåt som har utformats för militärt ändamål såsom lansering torpeder, spårning fiende sjöfart, eller spioneri. Däremot civila använder oftast termen "dränkbara," i form av en liten ubåt som används för undervattensforskning som kan variera från att söka efter vrak att titta på undervattenskablar liv. En typisk dvärg ubåt inrymmer mellan två och åtta personer. Det finns inga sovrum och utrymme att röra sig är ofta begränsad, med människor som tar upp stationer i ubåten före lanseringen och stanna kvar på plats under uppdraget. Många dvärg ubåtar brist badrum och områden för att lagra eller laga mat, så de är egentligen bara avsedda för uppdrag på några timmar i längd.

Klassiskt, är en dvärg ubåt lanserats av en mamma fartyg som medför ubåten nära målet. Fartyget har möjligheter att lagra och arbeta på Midget ubåten, och kan potentiellt vara till sjöss för en längre tid, flyttning av dvärg ubåten från plats till plats eftersom det behövs. Midget ubåtar kan vara helt fristående med egna liv stöd och styrsystem, eller de kan kopplas till moderfartyget med kablar, en praxis som är gemensamt med civil undervattensfarkoster. Det finns vissa fördelar med en dvärg ubåt. Det är lättare att manövrera och använda än en stor ubåt, och det är också mycket billigare att bygga, underhålla och köra. En nation kan ha en flotta på dvärg ubåtar i stället för en stor sub, vilket gör att den kan täcka ett större område. En dvärg ubåt är också svårare för fientliga fartyg att upptäcka, eftersom den är mindre och tystare än en vanlig ubåt, och detta var en stor bonus under andra världskriget, när dvärg ubåtar nådde fram till några överraskande ställen.

Flera exempel på årgång militär dvärg ubåtar ses på displayen i maritima museer, med ett antal exempel var av tysk och japansk konstruktion. Pensionerade undervattensfartyg också ibland till försäljning på vetenskap museer, särskilt museer som fokuserar på ocean prospekterings-och marinbiologi.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.