Vad är en Backseat Driver?

En Backseat Driver är en person som ger oönskade eller onödiga råd. Termen baksätet Föraren kan bokstavligen betyda någon som rekommenderar en förare onödan om var eller hur man kör. Folk som kör taxibilar eller limousiner skulle generellt ha en Backseat Driver i ordets sannaste bemärkelse bokstavlig betydelse eftersom deras passagerare tenderar att åka i baksätet.

eftersom de som får betalt för att köra en levande rimligen kan förväntas ha en viss sakkunskap, både att hitta platser och i allmänhet kör skicklighet, ett baksätet förare kan vara ett extremt irriterande. Höra hur man kör eller hur man komma någonstans eliminerar respekt för förarens professionalism.

Oftare ett baksätet föraren sitter i framsätet, bredvid föraren. Detta kan vara en make eller vän som kan uttala sig om vilken hastighet man kör bil eller brist på respekt för trafikreglerna. En spousal baksätet föraren kunde istället göra lite jämmer och skrik om en körupplevelse. Återigen råd baksätet föraren är oönskat och ofta obefogad. I en mer bildlig bemärkelse är baksätet förare en person som lägger sig i andra människors privatliv genom att ge onödiga råd, eller gör föga smickrande kommentarer om det sätt på vilket man "kör" hans eller hennes existens. Ibland släktingar eller nära vänner kan beryktade baksätet förare i denna bemärkelse. De verkar ha alla svar och kan tydliggöra alla av en persons problem. Ett uttalande som börjar med "Du vet att problemet med dig är . . . " generellt innebär en är på väg att få irriterande råd en Backseat Driver. Dessa uttalanden av kritik, men kanske menade vänligt, är antitesen till slag eftersom de är kritiska. De innebär också att baksätet föraren har lite tro i en annan persons förmåga att lösa problem. Om möjligt bör dessa synpunkter ignoreras. En relaterad uttryck för baksätet förare är "ta en baksätet" till någon annan. Detta innebär i princip att man tillåter fokus och uppmärksamhet på "kör" person. Exempelvis kan en konstnärlig mamma ta baksätet så att hänsyn tas till den konstnärliga strävanden av hennes barn. Om man tar ett baksätet, är det inte alltid negativ. Det kan vara ganska snäll mot låta någon annan i rampljuset för en stund. kommer dock baksätet föraren sällan verkligen ta baksätet. Han eller hon vet andras svagheter och hur du åtgärdar dem, och måste vara i centrum för uppmärksamheten. Ett perfekt exempel på baksätet föraren i både bokstavlig och bildlig avkänning sker i filmen Driving miss Daisy .

Miss Daisy trakasserar och harangues hennes chaufför, MrCoburn. När han drar bilen mer än att gå så att han kan använda toaletten, vägrar han att äntligen ta en baksätet Miss Daisy genom att insistera på att hon åtminstone är förbjudet att tala om för honom när han behöver gå på toaletten. Detta stänger effektivt miss Daisy upp för en stund, men hennes tillstånd som Backseat Driver är relativt obotlig.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.