I Segling, Vad Tacking?

segling, olika segel trimmar, eller justeringar är nödvändiga för att flytta båten från en punkt till en annan. När en segelbåt måste utvecklas i en riktning rubrik i vinden, insatsen som krävs för att hålla bågen vänder genom vinden och växelvis fyller seglen från ena sidan och sedan den andra, kallas fock. Tacking krävs eftersom en segelbåt inte kan segla direkt i vinden. Det måste faktiskt sicksack mot den för att komma vidare.

Tacking börjar med att vara nära halas antingen en styrbords eller port tack. Close-halade innebär att båten är i rörelse (eller fock) så nära mot vinden som möjligt och seglet är trimmat tätt att utnyttja den nuvarande vindriktningen från antingen vänster sidan eller högra sida. Om vinden blåser bort från den vänstra sidan av båten till blick mot vänster sida av seglet, är båten sägs vara på en port (vänster) sida tack. Om det är precis tvärtom, sägs vara på styrbord (höger) sida tack.

Tacking hänvisar till manövern för övergång från den ena sidan till den andra. För att åstadkomma detta är det första viktigt att bestämma det finns tillräckligt med utrymme för att säkert byta riktning. Om det finns tillräckligt med utrymme för manöver, rorsman (person styra båten) kommer att ropa, "Ready to come om!" När mate (besättningsman) är på plats och redo att svara, han eller hon svarar: "Ready! "På grundval detta kommer rorsman vända fören på segelbåten i vinden genom användning av rodret. Som tur har hållit på ett segel frångå sin nuvarande goda position utnyttja vinden riktning till en svagare ställning vari seglet kommer luff (flik).

Just nu två mycket viktiga saker måste ske samtidigt. Som rorsman fortsätter att vända fören (främre delen av båten) till och genom vinden kommer styrman lossa blad (linje ansluten till segla) för att seglet att gå och fylla på andra sidan. Eftersom bågen går igenom vinden och seglet fyller på motsatta sidan, måste rorsman och besättning flytta sin ställning att sitta i lovart sidan av båten. Som rorsman steadies bågen att fortsätta på sin nya kurs, sträcker styrman (TRIM eller sörjer) seglet så det inte luff. Detta kallas "folie hem" och avslutar fock manövern.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.