Vad var det Lockerbiebombningen?

Lockerbiebombningen var en flygolycka som inträffade år 1988 över Lockerbie, Skottland, dödade 259 människor ombord på en Pan Am-ägda Boeing 747-plan, tillsammans med 11 människor på marken. Denna händelse är anmärkningsvärd eftersom den orsakades av ett terrordåd, snarare än pilot fel eller bristfällig utrustning. Det ansågs vara en av de dödligaste terroristattacker med flygplan fram till 2001, då fyra flygplan riktade samtidigt av terrorister i USA och dödade tusentals människor i flygplan och på marken.

Pan Am Flight 103 var en rutin transatlantisk flygning som gick mellan London och New York. Den 21 december var passagerarna mestadels amerikanska, inklusive en stor grupp studenter som återvänder hem efter en termin utomlands. Enligt undersökningar som utförs till följd av katastrofen började Lockerbiebombningen faktiskt i Tyskland, när ett stycke bagage lastas med Semtex explosiv och en tryckkänslig timer har lastats på en flygning som ingår 77 passagerare på väg till New York City. Detta bagage har överförts till New York-bundet flyg. Allt verkade normalt att flygplanet efter start med piloterna att svara på meddelanden från flygledare och planet dyka upp på radarn tills 5:02 , varvid flygningen slutade svara och enda radarmålssimulatorer plötsligt förvandlas till fyra. Den Semtex sprängämnen på planet rev genom flygplanskroppen på några sekunder när en tryckförändring utlöste detonator, orsakar ett katastrofalt fel på planet integritet och en midair upplösning. När planet bröts upp, rasade sektioner i byn Lockerbie och dödade flera människor på marken och förstörde flera hus. Enligt ett vittne som vittnade vid utredning av Lockerbiebombningen, en av flygvärdinnorna var vid liv när planet slog i marken, trots att hon dog innan läkarhjälp kunde anlända. Andra passagerare dödades i den plötsliga tryckfall av planet, eller från de stora fysiska skador orsakade av effekterna med marken.

Undersökningen bombningen snabbt upptäcktes två libyska medborgare som ställdes inför rätta för brottet . En av dem, Abdel Basset Ali al-, Megrahi dömdes till fängelse. USA tog en mycket aktiv roll i undersökningen, med tanke på de många amerikanska engagerade medborgare, och man föreslog att Libyen var ansvarig för bombningen, fördöma nationen som en statlig sponsor av terrorism. Libyen förnekade inledningsvis denna anklagelse, men regeringschefer senare offentligt bett om ursäkt för bombningarna och erbjudas kompensation, vilket skulle tyda på att den amerikanska anklagelserna kan ha varit åtminstone delvis rätt.

är de händelser i Lockerbiebombningen brukar skyllas på en eskalerande klimat av spänning mellan USA och Libyen. Flera uppmärksammade terroristattacker riktade amerikaner inträffade under 1980-talet, och många av dessa händelser var knutna till Libyen och Mellanöstern. Som svar, drev USA om sanktioner mot Libyen och andra nationer som sponsrade terrorism, utlöser några bakslag i processen.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.