Vad är en krockdocka?

En krockdocka är en fullskalig kopia av en människa där syftet är att uppföra sig så mycket som möjligt som en människokropp i en krasch situation. De flesta människor tänker på bil säkerhet när de hör orden "krockdocka," dessa värdefulla verktyg som också används i flygplan och andra fordon för att avgöra hur säkra de är. Crash Test Dummies kan uppleva brutna ben, snäste hals, avhuggna artärer, och en rad andra trauman som en verklig person kan uppleva i en olycka, det enda som nappar inte kan göra är att köra bil.

Nästan så fort bilen uppfanns, började lemlästa människor. Biltillverkare insåg snabbt att de behövs för att genomföra säkerhetsfunktioner, och att de behövs för att testa sina fordon, ta reda på hur att göra dem säkrare att köra. Tillverkare av andra typer av motoriserade transporter såsom flygplan och båtar också snabbt insåg värdet av krocktester, men forskarna står inför frågan om hur man testar säkerhetsfunktioner. Uppenbarligen släppa ett fordon ut på marknaden och se vad som händer är ingen bra idé, så forskarna behövde en rimlig uppskattning av en människas kropp för att se vad som egentligen händer när en bil kolliderar med en vägg vid höga hastigheter, eller när någon hoppar av ett flygplan. Den tidigaste forskningsverktyg i konsekvensanalyser forskning faktiskt kadaver, som gör en rimlig ersättning för levande människor, förutom att användningen av kadaver är förenat med etiska frågor. Dessutom kadavren är inte enhetliga, vilket innebär att tester utförs med dem är inte vetenskapliga och repeterbara. Vissa forskningsmöjligheter vände sig levande djur som grisar, men de står inför liknande frågor om enhetlighet och etiska outcries. Som ett resultat skapades krockdocka. Den första krockdocka var Sierra Sam, som utvecklades 1949 för att testa katapultstolar på flygplan. Sedan dess har flera versioner av krockdocka skapats, och den teknik som bara blir mer sofistikerade. Crash Test Dummies finns nu i hela familjer, vilket gör att säkerheten forskare att genomföra säkerhetstester på faxmaskiner av män, kvinnor, barn och spädbarn för att beakta de olika skador som kan vara inblandade i en krock. En hög slut krockdocka är en sofistikerad bit av maskiner och krockdockor kan befalla imponerande priser.

En krockdocka är standardiserad, så att proven den används i är repeterbara. Dessutom kan krockdockor användas för att samla värdefull information om hur snabbt olika delar av kroppen rör sig om effekt. Ett stort antal sensorer används i en krockdocka för att ge en komplett bild av en krasch, från det att fordon som provas smäller till något tills det tar stopp. Med data om vad en verklig människa kan överleva, kan forskarna avgöra hur säker en bil är.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.