Vad är en atomubåt?

Det finns knappast en maskinvara mer ikoniska av det kalla kriget än den atomdrivna-ubåt. Båda atomdrivna, och i vissa fall, atommissilerna utrustad dessa ubåtar har kretsat världens hav sedan lanseringen av den första atomubåt, USS Nautilus , 1954. Idag, fem nationer (USA, Ryssland, Frankrike, Storbritannien och Kina) verkar hundratals atomubåtar runt om i världen. För alla dessa länder, missil-lansering ubåtar utgör en viktig del av det nukleära triaden, som omfattar landbaserade robotar, strategiska bombplan och ubåtar ballistiska missiler (SSBNs). En atomubåt har en stor fördel över vad den ersatte-den dieseldrivna ubåtar. Stor, militär dieseldrivna ubåtar, som hade byggts sedan frihetskriget, krävs luft för förbränning för att generera elektricitet för batterier. Dykning gånger var begränsade till några dagar vid låg hastighet, eller bara ett par timmar på toppfart. Behovet av att dyka upp igen sätta ubåtar är stor risk för angrepp. Däremot atomdrivna ubåtar har egen strömförsörjning, och deras dyka tider är i allmänhet endast begränsas av tillgängliga livsmedelsförsörjningen och förnuft i besättningen. En modern atomubåten kan fungera under hela 20 eller 40 års livslängd utan tankning.

atomubåtar tenderar att vara väldigt dyrt, så dyrt som den mest dyrbara och sofistikerade antenn bombare. Den Virginia -klass, en serie som för närvarande byggs för amerikanska flottan, kostar omkring 1,8 miljarder dollar US-dollar (USD) per enhet, delvis på grund av brist på stordriftsfördelar och höga krav på säkerhet och tillförlitlighet. Skrovet av ubåtar måste vara utformad på ett mycket precist sätt för ubåten att kunna upprätthålla största möjliga skrovet påtryckningar under djupdykningar. Moderna atomubåtar har ett test djup (maxdjup tillåten under fredstid operationer) med ca 1. 600 fot (488 m), varvid trycket är ca 48 gånger så stor som på ytan.

Den atomubåtar, som drivs enbart av världens kärnvapenmakter, är generellt uppdelad i två klasser: attacken atomubåten och ballistiska robotar atomubåt. Attack ubåtar, som Seawolf , , och Virginia klass, är beväpnade med dussintals av torpeder och kryssningsmissiler, som kan träffa mål hundratals miles away. Ballistiska missiler ubåtar, som Ohio klass, varje bära 24 kärn-tippas Trident ballistiska missiler.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.