Vad är Adaptive Cruise Control?

Adaptive Cruise Control (ACC) är en teknik som tillåter förare att ställa in en grundläggande hastighet som bilen kommer att fortsätta på egen hand med bil anpassar hastigheten efter förhållandena. ACC kan betraktas som den vuxit upp versionen av farthållare, en teknik som har använts i bilar sedan 1950-talet. Använda adaptiva farthållaren kan föraren ställa in en önskad hastighet och låta bilen göra justeringar som behövs, utan att behöva röra bromsen eller gasen. Denna teknik släpptes ursprungligen i lyxbilar, om flera biltillverkare har börjat med det som en funktion på bilar till ett lägre pris.

Tanken bakom traditionella farthållare är att när en förare vet att en bil kommer att resa en lång sträcka på samma nivå för hastighet, till exempel på motorvägen, kan föraren att farthållaren på, låta bilen för att kontrollera hastigheten och fokusera på körningen. Men nackdelen är att farthållaren att om föraren måste bromsa för att rymma långsammare trafik, skall föraren måste trycka på bromsen, dra bilen ur farthållare. Det finns även en risk för kollisioner, eftersom förarna inte kan vara lika uppmärksamma på hastigheten på omgivande trafik, när bilen styr hastighet med vilken den färdas.

Med adaptiv farthållare, är bilen utrustad med en radar eller laser som läser trafiken framför och runt bilen. När hastigheten är satt kommer bilen att hålla hastigheten, men om trafik bromsar eller bilen konstaterar att bilen framför reser under den inställda hastigheten, kommer det automatiskt att minska hastigheten för säkerheten. Adaptiv farthållare ofta tillsammans med kollisionsvarning och undvika system som är utformat för att aktivera att förhindra olyckor.

adaptiv farthållare system är en bland många som är avsedda att öka fordonens effektivitet och säkerhet. När bilen har sin egen takt, kan man brukar göra det med mindre energiförbrukning, och kunna undvika kollisioner automatiskt också ökar säkerheten. Demonstrationer av adaptiv farthållare har visat att det kan förhindra många typer av olyckor på vägen, även om det naturligtvis inte kan förhindra alla olyckor.

På vissa bilar, Adaptive Cruise kontroll är en standard som folk inte behöver betala extra för. Den andra, för en liten extra avgift, kan det tilläggas. Drivrutiner kanske vill veta att ha kollisionsundvikande system kan sänka priset på bilförsäkring.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.