Vilka olika typer av jakter?

Yachts är vatten-faring fartyg som antingen används för nöje eller racing. Medan det tidigare mer specifika kriterier har tillämpats på sikt, under de senaste åren har ordet har använts för att beskriva nästan allt som går på vatten, antingen under segel eller motor, som inte är en jolle.

Yachts kan variera från 15 fot (4,5 m) till över 100 fot (30m), med större båtar i 200-500 fot (61-152m) sortiment. På grund av den exponentiella ökningen i kostnad storlek ökar dock de flesta jakter som används av privata entusiaster är mellan 20 och 50 fot (6-15m) längd. Yachter som används för racing på mer än 70 fot (21 m) är ofta kallad Maxi Yachts, även om denna definition är något lös. kan Yachts drivas enbart med segel, uteslutande genom elektrisk eller diesel motor, eller genom en kombination av båda. De kan ha en eller flera skrov, och kan komma i ett brett sortiment av material. Den vanligaste segel-konfiguration för moderna segel jakter är att en slup, ett fartyg med en stor mast med storsegel och fock. Slupar är populärt på grund av deras överlägsna förmåga att segla mot vinden, vilket gör dem användbara både för amatörer segling och särskilt för racing. En betydande nackdel med slupen är dess dåliga förmåga att segla i vindriktningen, och de flesta slupar har en spinnaker med stöd som under sådana förhållanden.

enkelskrov, eller monohull, yachter är något mindre stabila än deras multi-skalad kusiner och ofta har en köl under vattnet för att balansera båten när den fångar vind i seglen. Multi-skrov jakter, såsom katamaraner och trimaraner, är mycket stabilare än monohull jakter, men anses fortfarande skeptiskt av många traditionalister. I allmänhet flera skrov yachter är svårare att tack eftersom de tenderar att vara mycket lättare än monohull yachter. De är dock också kunna gå på en mycket högre hastighet på grund av viktminskning.

Under jakterna skedde nästan uteslutande i trä i det förflutna, har material revolutionen på 1950-talet ledde till en antal alternativa tekniker och trä jakter är nu främst provinsen hantverkare Shipwrights. Flesta massproducerade yachts använda glasfiber som det viktigaste materialet för konstruktion, men lätta metaller såsom aluminium och titan spelar också en stor del i tillverkningen.

En av de största yacht tillverkarna i världen är Catalina Yachts, som har sålt över 70. 000 yacht skrov sedan starten i slutet av 1960. Nästan alla deras båt designer är skutor, och de är byggda främst som överkomliga lyxbåtar erbjuder mer än gott kabinutrymmet och omfattande lagring.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.