Vilka Graduated Körkort lagar?

Flera regioner i världen, särskilt i USA, har infört graderade körkort lagar för medborgare under en viss ålder, vanligen 18, som får ett körkort för första gången. En graderad Körkort (GDL) har vissa begränsningar när föraren får köra, och hur gammal passagerare får. Vanligtvis finns det flera nivåer av begränsningar som slutligen upphöra efter ett år eller när föraren fyller 18. Man tror att graderad körkort lagar gör körningen säkrare för tonåringar som bara lära sig att köra.

Ett flertal studier visar att unga förare löper större risk att hamna i potentiellt dödligt körsituationer på grund av oerfarenhet. Dessa problem kan ofta förvärras av problemet med unga vänner i bilen goading föraren, eller inte förstå den potentiella faran i att köra bil på natten eller vid dåligt väder. Flera amerikanska antagit States tog körkort lagar och såg en omedelbar minskning av dödsolyckorna bland ungdomar, vilket andra att följa efter.

Graduated körkort lagar varierar från land till land, men oftast har två uppsättningar av restriktioner. Under de första sex månaderna av licensen, får föraren inte köra mellan midnatt och sex på morgonen, och får inte bära någon passagerare under 25 år, om inte någon över 25 år med körkort är i det främre passagerarsätet. Under det andra halvåret, får föraren passagerare i alla åldrar, men kan inte köra mellan begränsat antal timmar. I vissa stater tog körkort lagar inte tillåter minderåriga under 18 år att köra mellan midnatt och sex på morgonen på alla, oavsett hur länge tonåringarna har innehaft licens, eftersom dessa timmar är de farliga för unga förare. Under den begränsade skede är licensen anses provisorisk: när restriktioner förfaller eller tonåring fyller 18, omvandlar den till en full licens.

Många tog körkort lagar även restriktioner för inläraren tillstånd, utöver att den provisoriska licensen. Inlärarens tillstånd måste erhållas i de flesta områden innan en förare kan ansöka om en licens. Under graderade körkort lagar inom vissa områden, om inläraren har tillstånd innehas av en minderårig, han eller hon måste hålla den i minst sex månader innan de ansöker om licens och log ett visst antal timmar med en certifierad trafiklärare och hans eller hennes föräldrar. Genom att hålla tillståndet i sex månader och köra ett visst antal timmar, är förhoppningen att tonåringarna ska ha fler körupplevelse och förmåga att fatta välgrundade beslut när han eller hon äntligen får en licens.

Även graderade körkort lagar verkar förtryckande till tonåringar, är det statistiskt klart att de räddar liv. Även tonåringar är fortfarande på en större risk att dödas i olyckor, i områden med graderade körkort lagar, har denna risk minskat väsentligt. Då ingenting kan ersätta ålder och erfarenhet, är det tydligt att dessa lagar har bidragit till att göra vägarna säkrare för alla.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.