Vad innebär det att Shanghai Somebody?

Det fanns få arbeten mindre tilltalande på 19th century Amerika än arbetar på en handelsflottan fartyg. Arbetet var förnedrande, maten var oätlig och lönen var minimal. Kaptener av handelsfartyg, särskilt de som ligger för ankar i hamnar längs Stillahavskusten, brukade ibland ta till olagliga metoder för att rekrytera för att få en tillräcklig besättning. Lokala ligister som kallas "trycka gäng" skulle hyras för att hitta lämpliga rekryter i salonger, gränder, spelhålor och andra platser. Eftersom många av de fartyg som var på väg till Orienten, denna praxis av ofrivillig träldom blev känd som en Shanghai . Till Shanghai någon var att tvinga honom att "frivillig" hans tjänster under extrema tvång. Arrangörerna av dessa press ligor ofta skulle få betalt i form av den olyckliga havet herrarnas första månadens lön.

Port städer som Portland, Oregon och San Francisco, Kalifornien blev framför allt känd för den organiserade press gäng och Shanghai surprise. Trots att det gjorts flera försök att göra praktiken olagligt, var lokala politiker ofta under inflytande av kaptenerna eller chefer brott som faktiskt utförde shanghai operationer. En särskilt framgångsrik maffiaboss kastade faktiskt själv en stor födelsedagsfest för att locka potentiella rekryter. Som den lokala män hade gratis mat och alkohol, ett tryck gäng skulle systematiskt Shanghai dem som gått ut. Det amerikanska fartyget kaptener och chefer brott var inte de första att använda ofrivillig träldom, dock. Den brittiska flottan stod inför samma arbete bristen sina militära operationer, så varje så ofta officerare skulle ha en rekryteringskampanj, vilket innebär att de kan komma att tvinga alla arbetsföra människor med någon erfarenhet av segling i militärtjänst. Till skillnad från den amerikanska praxis i Shanghai överraskning, dock gjorde den brittiska flottan inte acceptera män i tveksamma hälso-eller de som saknar segling färdigheter. Amerikanska pressen gäng betalades ofta för varje varm kropp de kunde shanghai, oavsett offrets hälsa, erfarenhet eller moraliska uselhet.

Så småningom federala lagar gjorde shanghai praktiken olagligt, men då behovet av ofrivillig sjömän i praktiken försvunnit. Ångdrivna fartyg minskat storleken på de flesta fartygens besättningar och kaptener av handelsfartyg kunde rekrytera erfarna seglare utan att behöva använda våld. Av 1920-talet, var dagar Shanghai förvåning över.

I en modern mening, till Shanghai någon möjlighet att tvinga honom eller henne att "frivillig" för en projekt eller ärende. Inslaget av ofrivillig service är nyckeln till en bra Shanghai. En boss kan tilldela en tidskrävande eller nedlåtande projekt till en avdelningschef, som i sin tur kanske vill dela sin lycka med underlydande eller medarbetare. Situationen har nu blivit mogen för en shanghai, eftersom begär villiga volontärer vore meningslöst och arbete måste få gjort. Prefekten kan helt enkelt beställa en underordnad eller två för att stoppa vad de för närvarande håller på och ta på detta projekt. Medan en shanghai kan formuleras i form av en artig begäran, är verkligheten den att vägran inte är ett genomförbart alternativ.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.