Kan jag lägga olja för en bil till min motorcykel?

Många motorcyklister och mopedister ges motstridiga rekommendationer om vilken typ av olja att använda i sina fordon. Talrika motorcykeltillverkarna främja kraftigt användningen av särskilt sammansatta motorcykel oljor, hävdar att de är bättre för livet av motorcykeln och kommer inte slits så snabbt. I själva verket är det helt säkert att använda olja formulerade för bilar i motorcyklar, så länge oljan är en lämplig viskositet och motorcykeln hålls välskött, som alla motordrivna fordon. I de flesta fall rekommenderas att motorcyklisterna använda syntetiska oljor i sina fordon. Syntetisk olja är dyrare än naturlig olja, men tål slitage bättre, och tenderar att hålla önskade egenskaper längre. De flesta oljebolag gör prisvärda syntetiska oljor tillgänglig och det är väl värt de minimala extra investeringar för att vara säker på en längre utför olja. Syntetisk alla ändamål olja fortfarande är billigare än olja utformats särskilt för motorcyklar.

All olja ger ett betyg som anger oljans viskositet. Ju lägre betyg, desto lättare oljan, vilket innebär att det mycket lätt flöden. Detta är inte ett problem vid låga temperaturer, men när motorn värms upp, kommer oljan börjar snabbt att förnedra, och blir väldigt varm. Som ett resultat av förarna vill ha en olja med hög viskositet för att säkerställa väl fungerande motorn vid höga temperaturer. Många oljor kommer med en kombinerad värdering såsom 20W-50, vilket tyder på att vid låga temperaturer oljan flyter smidigt och som motorn värmer behåller oljan viskositet. Single oljor är tillgänglig, men multigrade rekommenderas.

Ansökan från många tillverkare av särskilt sammansatta motorcykel olja är att olja avsedd för bilar kan faktiskt skada motorn på en motorcykel. Detta är helt enkelt inte sant. Medan en del olja avsedd för bil-användning inte är optimal för motorcyklar, är mest olja är lätt utbytbara, även motorcyklar är mer krävande på olja än bilar. Motorcyklar drivs fortfarande på samma förbränningsmotor principer som bilar gör, trots allt.

I vetenskapliga tester, har det fastställts att motorcyklar kommer att bryta ner oljan snabbare än bilar, och resultaten är desamma för båda typerna av olja. Oljan fördelas enligt upprepade omlopp förkortar polymerer i oljan, vilket gör viskositet sänkas. Dessutom kommer ökad oxidation och upprepade gånger kör för varmt orsaka olja för att bryta ner och blir mindre effektiva. Testing bestäms också att syntetiska oljor är inte heller omfattas fördelar sig på naturliga oljor, och är därför ett bättre val för förare.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.