Vad är skillnaden mellan en tvåtakts-och Fyrtakt Engine?

För att förstå den mekaniska skillnaden mellan en tvåtakts-och fyrtakts motor, låter först undersöka hur de fyra fungerar taktsmotor. De fyra slag är:

intag : Kolven åker ner i cylindern medan intaget ventilen öppnas för att möjliggöra en blandning av bränsle och luft att komma in i förbränningskammaren.

Compression : är Intaget stängd ventil och kolv reser tillbaka upp på flaskan så att komprimera gaser.

Combustion : tändstiftet antänder den komprimerade gasen som orsakar det att explodera, vilket tvingar kolven ner.

Avgassystem : Kolven stiger upp på flaskan som avgasventil öppnas, så att kolven att rensa kammaren att börja om processen.

st tid kolven stiger och faller det visar vevaxeln som är ansvarig för att vrida på hjulen. Detta är hur bränslet omvandlas till framåt. Att notera här är att tändstiftet bara bränder gång varannan revolution . Dessutom finns det en sofistikerad uppsättning av mekanismer som arbetar i synkronisering att skapa fyra slag. En kamaxel måste växelvis Tipsa en rocker arm fäst antingen till intag eller avgasventil. The Rocker arm värms upp till stängt läge via en fjäder. Ventilerna måste sitta ordentligt i topplocket för att undvika kompression läckor. Med andra ord sker en symfoni av mekanisk händelser. I tvåtaktsmotor, är alla fyra händelser integreras i en enkel nedåt stroke och en uppåt stroke. Två slag. intag och avgaserna är båda integrerade i kompression och förbränning förflyttning av kolven , vilket eliminerar behovet av ventiler. Detta sker genom ett insug och avgas port i muren i förbränningskammaren själv. Eftersom kolven åker nedåt från förbränning, är avgasporten utsatt tillåter det utbrända gaser att rusa ut ur kammaren. Den nedåtgående slag skapar också sug som drar in ny luft /bränsle genom ett inlopp ligger lägre i kammaren. Eftersom kolven stiger igen blockeras av inloppet och hamnen, komprimera gaser på toppen av kammaren. Tändstiftet bränder och processen börjar om. Betecknande motorn startar på varje revolution , ger tvåtakt sin makt fördel.

Men vid den lägsta punkten på kolvens slaglängd när kammaren är att fylla med bränsle /luft, ger avgasporten exponeras över några bränsle /gaser att undkomma kammaren. Det är lätt ses med utombordare motorbåt, förnimbart genom mångfärgade oljeutsläpp kring motorn, men det händer med alla tvåtaktsmotorer. Detta-tillsammans med brinnande olja-skapar föroreningar och bränsle-frågor effektivitet.

Av dessa skäl är tvåtaktsmotorer reserverade för intermittent bruk, där vikt-to-power ratio eller frågor inriktning är viktiga och där miltal är inte primärt. Samtidigt tillverkare söker efter sätt att lägga till fördelar fyrtakt motorer, vilket gör dem mindre, lättare och mer robust.

För att ytterligare förstå skillnaden mellan en tvåtakts-och fyrtakts motor Låt oss överväga fördelarna och nackdelar.

Fördelar med tvåtakt:

 • Har mer get-up-and-go eftersom det bränder gång varje revolution, vilket ger dubbelt makt en fyrtakt, som bara bränder gång varannan revolution.
 • Packs en högre vikt-to-power ratio eftersom det är mycket lättare.
 • är billigare på grund av sin enklare utformning.
 • kan köras i någon riktning, eftersom det saknar oljetråget med en fyrtakts motor , som har begränsad orientering om oljan ska vara kvar i oljetråget.
Dessa egenskaper gör tvåtaktsmotorer mycket populär för en mängd användningsområden från smuts cyklar, mopeder, jet-ski, och små utombordsmotorer, till trädgårdsmaskiner såsom gräsklippare, kantskärare, lövblåsare, motorsågar och häcksaxar.

Men det finns andra skillnader mellan de två stroke och fyra motorer stroke som inte är så goda, varför ser du inte tvåtaktsmotorer i bilar.

Nackdelar med tvåtakt:

 • Snabbare slitage och kortare motorns livslängd än en fyrtakt på grund av avsaknaden av en särskild SMÖRJSYSTEM.
 • Kräver speciella tvåtakt olja ( "Premix") med varje tank, lägga till kostnad och åtminstone en minimal mängd av krångel.
 • Kraftigt förorenar grund av enklare konstruktion och gas /oljeblandning som släppts innan, och i avgasröret (även skapar en obehaglig lukt).
 • Är bränsle-ineffektiv på grund av enklare konstruktion, vilket resulterar i sämre körsträcka än en fyrtakts motor.
 • Har en hög decibel gnälla som kan överskrida juridiska bullergränser i vissa områden, beroende på produkten och lokala tillämpliga lagar.

Innan du köper en tvåtakt produkt som du kan kontrollera med din kommun för att se om några begränsningar gäller.


Kommentarer

 • Om oss
 • Reklam
 • Kontakta redaktören
 • Få nyhetsbrev
 • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.