Vad är Adaptive Multi-Rate (AMR)?

Adaptive Multi-Rate (AMR) används i tal kodning och innebär ljud datakompression. Audio datakomprimering ger mer lagring på ljudfiler. ". Amt" är en populär filnamnstillägget för AMR. Många mobiltelefoner använder AMR för talinspelning lagring.

AMR är särskilt i samband med Global System for Mobile Communications (GSM). GSM, en kretskopplade system, uppstod i Europa på 1980-talet och används i många europeiska länder. Flera cellulära företag i USA och andra icke-europeiska länder också använda GSM-teknik.

Tal kodning använder en codec krets tal eller röst codec, som är digitalt omvandlar tal. Musik kan kodas och avkodas i en röst-codec, men kvaliteten på den producerade musik är oftast ganska dåliga. Talet eller röst-codec är speciellt gjorda för att analysera mänskligt tal i stället för att erbjuda högkvalitativa ljud med andra ljud former, t. ex. musik.

AMR används i cellulära tekniken sägs erbjuda den högsta kvaliteten på tal tydlighet för fjärrkontroll mobiltelefonkommunikation till lägsta möjliga kostnad. AMR tros vara en mycket anpassningsbar tal codec för många olika radiokanaler. AMR kan anpassa sig genom att ge extra bitar för att korrigera fel när kanalen villkoren är dåliga, samtidigt som man tillhandahåller endast ett minimum av bitar under bra kanal förhållanden. Detta kvalitet innebär att AMR har fler bitar tillgängliga för talkodning än andra tal koder.

AMR är inte första rösten codec som används för GSM, men den fjärde. Den förbättrade Full-Rate (EFR) codec och de andra två codecs tal skiljer sig från AMR eftersom de inte kan anpassa sin hastighet av bitar som produceras. AMR sägs att erbjuda det bästa röstkvalitet av fyra tal codecs. Mobiltelefon tillverkarna fortsätta att utveckla AMR codec-teknik genom att sträva efter det mest naturliga klingande röst möjliga kvalitet. Dessa tillverkare beteende ofta konsumenten tester för att undersöka tydligaste klingande talöverföring på mobiltelefoner.

Voice Activity Detection (VAD), Comfort Noise Generation (CNG) och kontinuerliga Transmission (DTX) är några viktiga funktioner i AMR. VAD skiljer tal från tystnad till stöd för tal och VAD i AMR bidrar till att förbättra kvaliteten på talkodning. CNG är låg nivå av bakgrund statisk la med flit för att minimera vissa negativa effekter av tystnad såsom plötsliga svängningar i ljudnivåer från röst till tystnad. DTX-tekniken styr sändarens strömbrytare under trådlösa samtal, så att batteriet eller förstärkare inte används i onödan under tysta perioder då det inte finns något tal.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.