Vad är ett Rollspel (RPG)?

Rollspel (GPO) är bord, dator eller konsol spel där spelaren tar rollen som en eller flera tecken, ofta i en fantasy-eller science fiction inställning. Ofta, särskilt i konsolen spel styr spelaren flera tecken som utgör en part. Typiska tecken yrken omfattar magiker, präst, barbarisk, krigare, bågskytt, etc. Idag rollspel är en stor genre av video-och datorspel, mer än 1 miljard dollar (US dollar) i årliga intäkter över hela världen. Den senaste rörelsen i rollspel har mot massiva multiplayer online rollspel (MMORPGs) som World of Warcraft , som har över 11 miljoner abonnenter (som utgör ca 62% av marknaden), och Maplestory , som har ett liknande antal.

Ursprunget till rollspelet ligger i början av 1970-talet med spelare som skapats bordsskiva GPO. Den första kommersiellt tillgängliga rollspel, Dungeons Dragons , skapades av Gary Gygax 1974, och har sedan dess spelat med cirka 20 miljoner människor och sålt över 1 miljard dollar (USD) till ett värde av böcker och utrustning. Det började som en nischmarknad, bordsskiva rollspel fått en kultstatus. Under 1980-talet, en moralisk panik som förbinder Dungeons Dragons till satanism och självmord dykt upp, en övertygelse som är en källa till mycket humor bland Dungeons Dragons spelare till denna dag.

Från omkring 1980 med lanseringen av Ultima för PC, började rollspel utvecklas för elektroniska medier. På lång sikt skulle dessa visa sig vara den mest populära av rollspel, outselling bord GPO med en faktor på 100 till 1. Dator rollspel utvecklat en kult följande under 1980-talet. År 1987, det nyskapande konsolen rollspelet, Final Fantasy , släpptes i Japan av Squaresoft, följt av en 1990 release i USA. Final Fantasy skulle komma att vara den mest populära rollspel franchise någonsin sälja över 85 miljoner enheter världen över. Final Fantasy VI och Final Fantasy VII , släppt 1994 respektive 1997, har ofta framhållits som den bästa rollspel som någonsin gjorts.

Final Fantasy VII infördes GPO till det vanliga under 1997, verkligen föra genren i egna och göra det en etablerad del av massmedia. Många extremt populära GPO skulle utföras inom det sena 90-talet och 00s, med lanseringen av World of Warcraft i 2004 är en annan viktig milstolpe, snurrande GPO till en ännu högre status popularitet. World of Warcraft bröt utanför den manliga tonåring och ung vuxen marknaden, eftersom spelet är vida spelas av medelålders vuxna, tonårsflickor och kvinnor. Sådana spel utgöra en miljö för social interaktion och samarbete, i motsats till mer enkla spel som fokuserar bara på direkt konkurrens. Framtiden för rollspel verkar mycket lovande, med hundratals titlar som släpps varje år på dator och konsol system med allt större grafik och processkapacitet.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.