Vad är en Open Source applikation?

ett open source program är ett program där koden används för att skriva den är tillgänglig för alla och kan förbättras och distribueras fritt. Även om de flesta kanske känner till öppen källkod som finns för Windows ®-baserade system, är programmet tillgängligt över ett stort antal olika plattformar inklusive Mactintosh ® och Linux ®-system. Även om de flesta aldrig kommer att försöka förbättra ett open source program eftersom de helt enkelt letar efter ett billigare alternativ till traditionell programvara, de som gör så ofta känna en känsla av stolthet och skyldighet till datorindustrin.

Det huvudsakliga syftet med en öppen källa program är att tillhandahålla en plattform där andra programmerare kan försöka förbättra en programvara. Kort sagt är det en akademisk övning mer än ett finansiellt. Även den funktionen är en viktig del av processen, och många människor kan använda den för sin avsedda funktion, är fortfarande det huvudsakliga målet att skriva ett bättre program än det för närvarande används.

Att hitta en öppen ansökan ofta innebär att gå till en webbplats som särskilt gäller öppen källkod. Vissa större program som har lockat en följd kommer också att ha sina egna webbplatser. En gång hittade, kan användare ladda ner programmet, göra sin önskade ändringar och sedan skicka det tillbaka till det forum där den ursprungligen hittades. Den ursprungliga författaren kommer ofta att stanna involverade i projektet, där de ändringar som han eller hon tycker om, och bortser från de som inte gillade.

En av de största missuppfattningarna om öppen källkod är att de alla är fria att ladda ner. Öppen källkod är inte detsamma som freeware, eller till och shareware. Medan de allra flesta tillämpningar finns tillgängliga utan kostnad, finns det några som behöver, eller åtminstone antyda, att göra en betalning. De flesta av dessa finns på en ära system där öppen källkod program kan fortfarande användas även om det inte finns någon betalning gjorts.

Som med alla program, är det upp till den enskilde användaren att noga granska villkoren i samband med programvaran. Vissa kan vara tillgängliga för personligt bruk utan att kräva betalning. Om användningen någonsin blir kommersiell får betalning då krävas. De som finns i strid med användaravtalet kan bli föremål för civilrättsliga påföljder.

Även om många uppskattar den diskonterade eller fria kostnader för programvara, öppen källkod ofta kritiserats på grund av deras kvalitet frågor . Trots detta rykte, en del med öppen källkod ansökningar har mottagits mycket väl och är kända för sin kvalitet. Bland de mest populära av dessa är Firefox ® webbläsare och Linux ® operativsystem. Vissa kan till och med föredrar dessa ansökningar till sina större kommersiella konkurrenter.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.