Hur skyddar jag mot dataintrång?

Datorer används regelbundet för saker som arbete, skola eller fritidsaktiviteter. Dessa aktiviteter, även till synes harmlösa, kan leda till dataintrång. Installera antivirusprogram, undvika P2P fildelningsprogram, radera e-postmeddelanden från okända avsändare och som använder komplexa lösenord är alla sätt att datorer kan skyddas mot hackare.

När en dator som kör utan antivirusprogram, är chansen större att hackare kan bryta in via en Internet-anslutning och stjäla personlig information. Antivirusprogram hindrar hackare från att ladda upp skadliga filer till en persons dator. För ytterligare säkerhet kan Internet-anslutningar skyddas mot hackare genom att möjliggöra en dators brandvägg.

P2P-fildelning programvara används ofta för dataintrång. Denna programvara är vanligen används för att dela filmer och musik. Bifogat till dessa film-och musikfiler kan ibland vara en knapptryckning logger, som många är omedvetna om. Tangentloggar överföra allt som skrivs på en dator till en hacker dator, vilket ibland kan leda till identitetsstöld.

Det är inte ovanligt att en e-postadress för att få meddelanden från okända avsändare skickas till den. I en sådan situation bör dessa e-postmeddelanden inte kan öppnas, eftersom de ofta används i dataintrång att få tillgång till en persons uppgifter. Detta gäller särskilt om e-postmeddelandet innehåller en bifogad fil. I stället bör misstänkt e-post strykas vid mottagandet. Olika e-postleverantörer har också privatliv filter som kan sortera bort sådana mail.

En dator används ofta för privat information som kräver ett lösenord för att komma. Online-konton som kräver lösenord kan vara i fara, särskilt på platser där finansiell information lagras. Generellt lösenord med lätt identifierbara information, såsom namn och födelsedagar, bör undvikas. I stället kan människor skydda mot hackers genom att använda en blandning av siffror och bokstäver i kombinationer som skulle vara svårt för en hackare att lista ut.

Trådlösa nätverk är ofta dataintrång mål. När de först installerade, de har oftast ingen säkerhet. En hacker som är i samma område som ett oskyddat trådlöst nätverk kan invadera detta nätverk för att få information. Ett trådlöst nätverk kan säkras genom att logga in sin router och fastställande av säkerhet så att ett lösenord krävs för tillgång till nätverket.

dataintrång använder nya virus på regelbunden basis. Som ett resultat bör alla säkerhetsprogram som finns på en dator uppdateras regelbundet, t. ex. varje vecka. De flesta program kommer att uppdatera sig själv, men i vissa fall kan det också kräva manuella uppdateringar.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.