Hur kan jag skydda datorn från virus?

Många datorer, speciellt de som kör ett Windows-operativsystem, riskerar att smittas av datavirus. Medan vissa virus är bara irriterande, andra kan orsaka allvarlig skada på datorn och kan skada data går att återställa. För att skydda din dator mot virus, finns det några enkla åtgärder som kan vidtas. Du måste betrakta det som ett heltidsjobb att skydda datorn från virus: din dator är aldrig riktigt säkert om det inte är bortkopplad från Internet och du aldrig in diskar dator eller programvara från otillförlitliga källor.

Att hålla ett öga på hälsan hos ditt operativsystem och programvara är ett viktigt sätt att skydda din dator från virus. Helst bör du använda ett operativsystem som är mindre känslig för virus, såsom Linux eller Macintosh. Om du har en Windows-baserade operativsystem, se till att hålla jämna steg med uppdateringar och patchar system så att virus inte kan utnyttja sårbarheter i systemet. Använd säkerhetskorrigeringar för webbläsare också, särskilt om du använder Internet Explorer, eller överväga att använda en mindre sårbara webbläsare, som Mozilla Firefox eller Opera. Om datorn startar för att köra långsamt eller beter sig konstigt kan du ha en dator virus, och du bör vidta åtgärder för att eliminera den.

Antivirusprogram hjälper till att skydda datorn mot virus också, genom att upprätthålla en databas av virus och eliminera hot mot ditt system när de uppstår tillsammans med löpande periodiska hela systemet scannar. Antivirusprogram kan effektivt skydda datorn från virus om du hålla den igång hela tiden och uppdatera den ofta. De flesta program automatiskt tala om när den behöver uppdateras. Om du inte har råd med antivirus-produkter, överväga att använda anti-virus freeware från en ansedd källa som Grisoft.

Du kan även skydda datorn mot virus med hjälp av en säker Internetanslutning och kombinera den med en brandvägg . Brandväggar är enkla att installera: De flesta datorer har en inställning som gör att du kan aktivera en brandvägg på eller av, och om du använder en trådlös router, har routern ofta en brandvägg också. Om du är på en högskola eller ett företagsnätverk kan nätverksadministratören ta Utöver åtgärder för att skydda datorn från virus så att hela datorn nätverket kommer att vara friska. Dra nytta av anti-virusprogram och uppdateringar från ditt nätverk, tillsammans med brandvägg, som ofta är starkare än på en persondator.

Skydda datorn mot virus genom att inte installera opålitliga programvara , klicka på popup-annonser, eller öppna okända e-post, särskilt de som kommer med bilagor. Använd antivirusskanningen programvara för att kontrollera inkommande e-post för att skydda datorn från virus som kan bäddas in, och använda karantän funktionen att isolera och eliminera inkommande infekterade filer. Se till att scanna diskar som du använder också, att se till att ett virus inte finns på skivan, även det är från någon du känner och litar på.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.