Hur kan jag rengöra en datorskärm?

Instruktioner för att rengöra en datorskärm varierar beroende på typ av bildskärm, som Cathode Ray Tube (CRT) och Liquid Crystal Display (LCD-skärmar) har olika toleransnivåer för hantering av teknik och rengöringsmateriel. Om du är osäker på vilken typ av bildskärm du har, vet som regel att LCD-bildskärmar är platta, och CRT-skärmar är stora och skrymmande. Dessutom har en CRT-skärm en uppenbar glas panel i fronten, medan en LCD-bildskärm ser nästan gel-liknande utseende, men man ska aldrig röra den med bara händer. Om du har en bärbar dator, den har en LCD-monitorn. Om din skärm kom med en instruktionsboken, alltid följa anvisningarna som anges där för att rengöra en datorskärm, i stället för en allmän guide, som underlåter att följa tillverkarens instruktioner kan upphäva garantin.

För att rengöra en datorskärm som använder CRT-teknik, börja genom att stänga av och helt koppla bort den från strömkällan och datorn. Använd sedan en antistatisk trasa eller en mycket mjuk, ren trasa för att torka damm från ytan på skärmen. Nästa, spraya en liten mängd övervaka eller elektroniska produkter som rengöringsmedel på trasan och gnugga trasan konsekvent i en riktning: uppifrån och ner är ett vanligt val. När du är klar, använd en torr trasa för att torka av bildskärmen med en gång. Aldrig spraya rengöringsmedel direkt på monitorn, eftersom det kan skada bildskärmen och övriga komponenter datorn.

Om du har en LCD-bildskärm, till processen ren är något annorlunda eftersom skärmen är mer bräcklig. Precis som med en CRT monitor, bör du stänga och helt koppla din LCD-skärm innan du rengör den. För att rengöra en datorskärm med LCD-teknik, börja med en antistatisk eller mycket mjuk trasa och torka försiktigt damm från ytan på skärmen. Därefter lade en lösning av alkohol eller äppelcidervinäger och vatten på en trasa och torka av skärmen, alltid går i samma riktning, och följa genom att försiktigt torka av bildskärmen.

Vissa människor har plasmaskärmar, som liknar på flera sätt till LCD-skärmar. För att rengöra en datorskärm som använder gas eller plasma, följ anvisningarna för rengöring av en LCD-bildskärm, men använder en speciell vätska avsedd för plasmaskärmar. När du rensar en datorskärm med en LCD eller plasma, se till att du inte använder slipande rengöringsmedel som de som innehåller ammoniak, eftersom de kan skada skärmen, vilket kan göra att vända spröd, gul eller spricka i extrema fall. Försök att undvika beröring med båda typerna av monitorer med något föremål, eftersom de är mycket känslig och kan gå sönder eller bli bucklig.

Om du rengöra en datorskärm på regelbunden basis, kommer du att hitta din datorupplevelse erfarenhet i allmänhet mer behagligt, eftersom du inte kommer att tvingas att peer runt streck och damm på skärmen. Du kan också rengöra andra komponenter som din fråga och tangentbordet på samma gång, vilket eliminerar djurhår, damm, smuts, ackumulerade matrester och andra tvivelaktiga besökare. Beroende på mängden av djur och barn i ditt hem, bör du rengöra en datorskärm var tredje till sjätte månad, eller när det är givetvis smutsig.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.