Hur Artificiell intelligens arbete?

Det finns olika former av artificiell intelligens (AI) där ute idag. Det är en svår fråga vad man ska ens kalla en artificiell intelligens och vad man bara kalla ett program. Det finns en tendens i programvara, där när något som brukade kallas "AI" mognar och integrerar sig i den tekniska bakgrunden, inte få kallas AI längre. Programmerarna av 1950-talet skulle kunna kalla många inbyggda program i vår värld "artificiell intelligens"-till exempel mikrochip i bilen som reglerar bränsleinsprutning, eller databasen i snabbköpet som lagrar uppgifter om all försäljning, eller i Googles sökmotor.

Men det område som kallar sig "Artificial Intelligence" tenderar att vara något annorlunda än de mycket större grupp av "mjukvaruutvecklare i allmänhet". AI forskare tenderar att vara att titta på mer komplexa, adaptiva, som kan, eller ens vagt människoliknande former av mjukvara. Arbetstagare inom artificiell intelligens tenderar också att vara tvärvetenskapliga och väl insatt i områden av vetenskap och matematik främmande för den typiska programmerare, inklusive men inte begränsat till formella statistik, neurovetenskap, evolutionspsykologi, maskininlärning och beslutsteori. Båda strategierna har haft imponerande framgångar i det förflutna, och det finns hybrider av två teman också.

Alla artificiell intelligens mönster är åtminstone ytligt inspirerade av den mänskliga hjärnan, som per definition artificiell intelligens handlar om att härma någon aspekt av intelligens. AIS har att bygga begrepp av de saker som de manipulerar eller arbetar med, och lagra dessa begrepp som bitar av data. Ibland är dessa bitar är dynamiska och uppdateras ofta, ibland statisk. Generellt en AI handlar om att utnyttja relationer mellan uppgifter för att uppnå vissa mål.

Mål är ofta tilldelas baserat på verktyget. När presenteras med ett mål, ett AI-system kan generera delmål, och tilldela dessa delmål nytta värderingar som bygger på deras förväntade bidrag till det primära målet. AI fortsätter att utöva delmål fram till det primära målet är utfört. Då är det gratis att gå vidare till en ny (men ofta liknande) främsta mål. Vad skiljer mycket mellan AI är hur alla dessa dynamik genomförs.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.