Vilken är den mest användarvänliga Linux-distributionen?

Linux är en öppen källkod-operativsystemet för att konkurrera med Microsoft Windows för en del av det ständigt växande dator-marknaden. Eftersom Linux är en öppen källkod OS har utvecklats av många olika grupper i flera olika inkarnationer. Vissa smaker är gratis, andra inte. Vissa är konstruerade för UNIX nördar medan andra är inriktade på att den genomsnittlige användaren. Så vilken Linux distribution ("distro") är det mest användarvänliga? Online opinionsundersökningar och recensioner i mitten 2007 komma fram till två tydliga och mycket populära val.

Först upp för vänligaste Linux är Ubuntu . Detta OS kommer med en inbyggd uppsättning tillämpningar inklusive en ordbehandlare, kalkylprogram, grafik redaktör, e-postklient, FireFox ™ webbläsare, spel och mer. Ubuntu är 100% gratis och hemsidan lovar gratis uppdateringar en gång i halvåret för att hålla ditt system nuvarande. Denna Linux-distribution har en inbyggd katalog av program som också är gratis och tillgänglig med en knapptryckning. För att göra Ubuntu ännu mer attraktiva användare kan utbyta, öppna och redigera många vanliga Fönster filformat med vänner, som till exempel Word-dokument och Windows musik eller bildfiler.

Neck-och hals med Ubuntu är Linux-distributionen PCLinuxOS . Förutom matchande Ubuntu i områden som tidigare nämnts, ett trevligt inslag i detta OS är att det finns som en Live CD, startbar utan installation på systemet. När det används som ett Live-CD, användare konfigurationsfiler kan sparas i ett minne. Alternativt kan PCLinuxOS installeras på hårddisken. Både Ubuntu och PCLinuxOS har bekanta peka-och-klicka-gränssnitt med solida rykte för erkännande och installera drivrutiner för de vanligaste hårdvara. Användare med avancerade grafikkort kan finna sig att göra lite av googla för att få stöd.

Trots framsteg vänligare versioner av Linux, ett klagomål vanligt bland oerfarna användare av Linux är problem med att installera ny programvara. Även Linux-distributioner kommer med program förinstallerade, möjligheten att ladda ny programvara är naturligtvis viktiga. Användare kan finna denna mer utmanande än vad de är vana vid.

En annan Linux-distribution, Linspire , syftar till att ta upp denna fråga genom att tillhandahålla en särskild plugin som bör tillåta en användare att besöka en särskild webbplats, klicka på önskad Linux programvara och sitta tillbaka medan platsen utför installationen för användaren. Denna Linux-distribution OS är inte gratis, men kostar bara under $ 50 amerikanska dollar (USD). Linspire är baserad på en annan affärsmodell än fri smaker av Linux, att erbjuda vad den hoppas vara en bekymmersfri OS till en lägre pris än Windows operativsystem. Huruvida plugin kommer att bli framgångsrika och tjäna som ett övertygande säljande funktion för Linspire återstår att se, eftersom funktionen fortfarande var kommande i mitten av augusti 2007.

Det finns många källor för stöd om du är nyfiken på att prova en Linux-distribution paket. Ubuntu och PCLinuxOS är både gratis att ladda ner. Om du vill prova en Live CD finns det vanligtvis en lägsta avgift för material och frakt. Om du har en uppringd anslutning kanske du vill begära en CD-skiva att skickas till dig, eftersom distributionen filer är ganska stor.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.