Vad är skillnaden mellan ASCII och EBCDIC?

American Standard Code för information Interchange (ASCII), även känd som ANSI X3. 4, och Extended Binary Coded Decimal Interchange Code (EBCDIC) är datorn teckenkodning set. Även om det finns ett antal varianter av ASCII, alla av dem är i huvudsak desamma och ASCII-kryptering är ofta beröm av datavetare för sin enkelhet och smidighet. EBCDIC anses en anakronism i datorn världen som den var avsedd för den numera föråldrade hålkort av artonhundratalet. ASCII, däremot, utvecklades i nitton sextiotalet och är mycket avsedd för användning i en värld av moderna datorer.

Både ASCII och EBCDIC baserades på Baudot koden-en artonhundratalet alternativ Morse koden-men de var avsedda för olika ändamål och till olika ändamål. I huvudsak en syv-bitars kod, kan ASCII den åttonde mest signifikanta biten (MSB) för felkontroll, men de flesta moderna datorsystem använder ASCII-koder över 128 för utökade teckentabeller. För ASCII är en teckenkodning som vanligt på ett antal olika datorsystem är EBCDIC en teckenuppsättning särskilt IBM-stordatorer.

I motsats till ASCII använder EBCDIC kvoten av tillgänglig åtta bitar och därför avstår paritet kontroll, men EBCDIC har ett större utbud av styrtecken än ASCII. Dock EBCDIC s fördelar gentemot ASCII begränsad till denna bättre räckvidd styrtecken och EBCDIC lämplighet för användning av den på hålkort och dess införande av den amerikanska cent tecken som ASCII utelämnar. Men ofta EBCDIC där ASCII innehåller följande tecken: [] \ {}^~| och ¢.

Några av de tecken som saknas från den inställda EBCDIC karaktär och finns i ASCII är i UUencoding intervall med följd att internet kvarstad post är ofta skadad. Dessutom finns det många varianter av EBDIC och bland dessa varianter finns det typer som är oförenliga med varandra. Detta problem förvärras eftersom dokumentation av EBCDIC är svårt att få från IBM, i motsats till ASCII som är väl dokumenterade och allmänt tillgängliga.

Det finns bitar av programvara som tillåter användare att konvertera mellan de två, men med EBCDIC fortfarande en IBM egenutvecklade teckenkodning systemet och ASCII en mycket mer sprids system verkar det bara en tidsfråga innan ASCII status som i praktiken innebär kodningssystem blir de jure en bland datoranvändare.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.