Vad är en bra Bitrate riktlinje för MP3-filer?

MP3-filer är komprimerade ljudfiler som är gjorda av ljudformat såsom våg (. wav) format. Wave filer replikera analoga inspelningar och digitala ljudfiler med 100% noggrannhet på bekostnad av stora filstorlekar, medan MP3-filer offra en del kvalitet för ett mindre fotavtryck. Kvaliteten offrat kan minskas på flera faktorer i omvandlingsprocessen. Med rätt bitrate och konfiguration kan MP3-filer ger extremt högkvalitativa resultat som gör dem mycket nära sin ursprungliga wave filer när de spelas på bärbara ljudspelare.

balansakt mellan filstorlek och kvalitet är en något subjektiv. För en audiofil någon skillnad kommer att kunna urskiljas. Andra kanske inte kan berätta en högkvalitativ MP3-fil från sin ursprungliga våg källa alls. I många fall blir skillnaden enda tydliga om det spelas genom ett högkvalitativt stereosystem där de minsta nyanserna i den akustiska miljön bli tydligt.

MP3-filer i första hand riktat till bärbara ljudspelare. I denna arena kvalitet MP3-filer komma igenom med häpnadsväckande ljud med tanke på deras små filstorlekar. Eftersom bärbara spelare har begränsat minne är det rimligt att folk vill att deras MP3-filer ska vara så liten som möjligt samtidigt som så mycket kvalitet som möjligt.

I detta syfte den enskilt viktigaste faktorn för att skapa MP3 filer är bitrate. Generellt gäller att ju fler bitar bevarade per sekund från den ursprungliga filen, desto högre kvalitet på MP3 och större filstorlek. En lägre bitrate sänker storlek och kvalitet. Tanken är att använda en bitrate som resulterar i högsta äkthet utan att behålla onödiga uppgifter som bara skapar större filer utan märkbar skillnad för örat.

För ljud röstinspelningar som föreläsningar eller lektioner språk bevaras i vågform, bitrates av 32 kilobit per sekund (kbps) torde vara godtagbart, även om 64kbps kan erbjuda bättre kvalitet beroende på källan. Röster låter kanske "platt" på 32kbps, trots att de skall vara begripligt. En 64kbps MP3-fil som skapas av en röstinspelning ska höras nästan identisk med originalet.

Icke-mättade musik så pass dragen enkla arrangemang bör få bra resultat med en bitrate på 192kbps. Om musiken spelas på hög kvalitet utrustning, kan du välja 256kbps. Musik som faller i denna kategori omfattar även ballader, "boy-band" låtar, easy listening och folkmusik. Också arbetet i många klassiska artister som James Taylor, Linda Ronstadt, Joni Mitchell, och Simon Garfunkel.

Att kvalitet MP3-filer från klassisk musik och jazz, den bästa bitrate beror på låtens egenskaper. Soft jazz kan normalt replikeras på 192kbps för att skapa en god balans mellan filstorlek och avtagande avkastning, även om 256 kbit /s låter kanske bättre om hemunderhållningscenter. Orkester klassisk bör klara sig bra i 256 kbit /s för bärbara spelare, men filer i 320kbps kan vara ett bättre val om du kommer att bränna till CD för hemmet eller bilen.

För mättade musik som hårdrock, metal , arena, pop, elektronisk och house, kommer 320kbps ge bäst resultat. Ju större antalet bitar per sekund kommer att bevara flera av de komplexa akustiska kuvertet.

Om möjligt är det bättre att MP3-filer skapas med en variabel bitrate. Detta gör kodningen programmet för att avgöra om en viss ram av musik kräver full bitrate. Om inte, minskar programmet bevarande av uppgifter för denna ram leder till en mindre fil utan avkall på kvaliteten. Att tvinga ett program för att "over-prov" en ram kan producera artefakter.

Även den här artikeln är avsedd som en allmän riktlinje, kan man finna att han eller hon är lika nöjd med lägre bithastigheter för specifika låtar eller i allmänhet. Många faktorer påverkar vår förmåga att bedöma kvaliteten på musik, inklusive inte bara den utrustning vi använder, men vår verksamhet när du lyssnar. För de som lyssnar på MP3-filer när de utövar eller gå utanför, till exempel, kommer yttre buller göra det svårare att plocka ut kvalitativa skillnader. Omvänt kan audiofiler föredrar att äta allt på 320kbps, oberoende av deras utrustning, musikens genre eller lyssnar vanor.

Om att göra dina egna MP3-filer, det finns även andra inställningar som påverkar kvaliteten. LAME är en utmärkt MP3 encoder och är gratis, tillsammans med många grafiska gränssnitt som fungerar som ett gränssnitt till detta välkända kommandorad program. LAME gör att användaren kan justera flera inställningar för att producera högkvalitativa MP3-filer på några sekunder. Man kan också prova olika bithastigheter på en källfil att hitta den bästa subjektiva balans mellan kvalitet och filstorlek.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.