Hur kontrollerar jag min dator för Rootkits?

Experterna är överens i allmänhet att det är svårt att guesstimate hur många datorer är äventyras av skadliga rootkits, men antalet verkar vara klättra om den ständigt växande listan över kända rootkits någon indikation. Infektioner tros högsta i USA, med så många som en dator av fyra smittade, enligt minst en uppskattning. Tyvärr är det inte lätt att upptäcka ett rootkit som en av dess viktigaste uppgifter är att förbli dold. Programpaket som kallas "anti-rootkit" finns att söka efter rootkits, men förebyggande rekommenderas starkt.

I vissa fall kan det finnas kontrollampa tecken på att ett rootkit är närvarande på ett system. Till exempel kan en användare göra ordbehandling eller enklare surfande när han eller hon märker att datorn bearbetar data ytterst långsamt. Vid kontroll av systemet kan det bli klart om datorn (CPU) har ont om resurser. Detta kan bero på processorn gör grunderna för ett rootkit. En dåligt skriven rootkit kan också orsaka en dator att krascha flera gånger, men dessa problem kan också bero på andra orsaker.

För att vara säker är det bäst att kontrollera din dator för rootkits vecka, då säkerhetskopiera rent system för att skydda mot framtida problem. Vissa anti-rootkit paket erbjudande att ta bort vissa typer av rootkits, men det är allmänt rekommenderas att om ett rootkit upptäcks vara hårddisken formateras om och systemet byggdes. Det är mycket svårt att vara säker på att ett rootkit helt tas bort, och i vissa fall ta bort ett rootkit kan skriva "hål" i systemet, som gör den instabil.

Det finns flera typer av rootkits och inte alla scanning program leta efter alla typer av rootkits. "Signature-baserade" anti-rootkit leta efter kända rootkits, vilket kan vara användbart om ditt system är infekterad med en känd kit, men nya rootkit är ut i naturen varje dag. Andra anti-rootkit-program efter rootkits i filer, men inte i registret.

Anti-Rootkit programvara från en icke betrodd källa kan faktiskt vara att installera ett rootkit i stället söka efter en, vilket gör det klokt att hålla sig till program som släpptes av välkända mjukvaruföretag som specialiserat sig på säkerhetsprogram. Några populära anti-rootkit program som faller inom denna kategori omfattar AVG Anti-Rootkit , F-Secures BlackLight , Sophos Anti-Rootkit och Panda Anti-Rootkit .

I april 2007 PC Magazine ™ testas och revideras flera anti-rootkit program för effektivitet. Editor's Choice gick till Panda Anti-Rootkit , rapporteras som gräver djupare i systemet än de andra rootkit Finders över vid den tidpunkten. Panda Anti-Rootkit också hittat alla planterade rootkits i testet och som många andra anti-rootkit, det är gratis. Använder mer än ett anti-rootkit program kan också vara klokt.

En förnuftig protokoll att följa är att söka efter rootkits vecka, sedan klona hårddisk eller backup av systemet till en bild som ligger på en andra enheten. Med hjälp av denna strategi, om ett rootkit bör sökas du behöver inte lita på borttagning. En ny skivavbild kan välja att formatera om infekterade enheten sedan återställa bilden för att säkerställa en ren och stabilt system med få driftstopp.

För att förhindra nedladdning av rootkits, undvika att öppna e-post som kommer från okända källor, hålla ditt operativsystem patchad med de senaste snabbkorrigeringar och kör anti-virus och anti-spyware program med aktuella uppdateringar. För att ytterligare minimera risker, använder en brandvägg och inte tillåta webbplatser att installera programvara om du är osäker på webbplatsen går att lita på.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.