Finns det något sådant som gratis musiknedladdningar?

Med populariteten för bärbara ljudspelare, intresse för gratis nedladdning av musik är förståeligt hög. Medan vissa nyare artister välkomna fria musiknedladdningar, ger oftast etablerade konstnärer inte deras musik bort. Gratis nedladdningar på Internet är därför normalt förpassats till konstnärer som söker exponering. Den grundläggande metoden som används för att förvärva fria musiknedladdningar från kända artister är via peer-to-peer (P2P) program att dela nät. Det finns dock en juridisk hake.

Peer-to-peer-program tillåter användare att ansluta till varandra skapa ett nätverk av hundratusentals deltagare. Hjälp av den medföljande programvaran användare söker andra datorer efter spår av val och hämta dem när du vill. När du hämtar en sång, är en användare laddar ner det från en eller flera andra användare, inte från ett företag som levererar sången. Ju fler användare som tillhandahåller låten, desto snabbare nedladdning. Eftersom denna metod ger deltagarna möjlighet att ladda ner något som andra användare delar, är det ett mycket effektivt sätt att utvidga dem musiksamling gratis. Tyvärr är denna metod används ofta för att få gratis nedladdning av musik olagligt.

Den stora majoriteten av nedladdade låtar tillhör konstnärer som inte har samtyckt till att lämna dem skyddade musik gratis. Konstnären får ingen ersättning för gratis nedladdning av musik, och många, kanske de flesta artister och skivbolag inför P2P delning som liktydigt med att stjäla. Det är ingen överraskning då att P2P gratis nedladdning av musik har skapat en rättslig oväsen.

I november 1997 var den Nej Elektronisk Theft lag av. Denna rättsakt kriminaliserar illegal nedladdning, även i fall då det inte finns någon ekonomisk vinning. Sedan dess har RIAA (Recording Industry Association of America) aggressivt försökt att åtala många individer som dömts för fildelning.

Fri nedladdning av musik i stor utsträckning har ifrågasatts på båda sidor. Ladda ner en konstnär arbetar på P2P-nätverk utan tillåtelse av konstnären eller etiketten kan leda till skadestånd eller fängelse. Medan fildelarsajter är gratis, måste varje användare bestämma om han eller hon vill riskera dessa konsekvenser för att ladda ner många av dagens populära låtar gratis.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.